Naplata parkirališta na Rialtu propast za stari Labin

Naplata na Rialtu - šest kuna za sat do jedan iza ponoći (I. RADIĆ)
Naplata na Rialtu - šest kuna za sat do jedan iza ponoći (I. RADIĆ)

Uvođenje naplate parkiranja na Rialtu nova je pljuska starom Labinu, njegovo daljnje guranje u ponor odumiranja, ocijenili su predstavnici nezavisne liste Ulika na konferenciji za novinare prometni režim zaživio prije dva tjedna odlukom gradonačelnika Tulija Demetlike. Tada je lokalni prvak i zabranio parkiranje na Titovom trgu, što iz Ulike vide kao dobar potez koji se, međutim, provodi potpuno neorganizirano, kaotično.

- Naplatom parkiranja sputan je dolazak domaćih ljudi, značajnih konzumenata usluga, u stari grad. Sada je ondje gotovo polovica poslovnih prostora prazno, a ubuduće će ih, potraje li ta odluka, sigurno biti i više, rekao je Silvano Vlačić, čelnik i gradski vijećnik Ulike.

"Gradonačelnik ovom odlukom u tržišnoj utakmici pogoduje svim trgovcima i ugostiteljima u novom centru oko Zelenica u Podlabinu, gdje je parkiranje besplatno, a u podređeni položaj stavlja one iz starog grada čije su usluge u startu skuplje za 6 kuna (cijena jednog sata parkiranja, op. a.), odnosno 12 i više", istaknuo je Vlačić.

Upitan jesu li iz Ulike spremni podržati blokadu prometa, koju su najavili obrtnici, ne usliša li Demetlika njihovu peticiju za ukidanje naplate na Rialtu, odgovorio je da podržava svaki zakonom dozvoljeni oblik borbe za pravo na rad, koje je u ovom slučaju ugroženo.

Starogradski ugostitelj Leone Višković, član Ulike, posvjedočio je o padu prometa tamošnjih poduzetnika i do 30 posto.

"Slažemo se da ne može sve biti besplatno, ali treba vidjeti donosi li naplata parkinga više koristi ili štete. Od ove odluke nitko nema koristi. Direktno su pogođeni i stanari i djelatnici službi i tvrtki koje ondje imaju sjedište, te ostali građani koji trebaju njihove usluge", naglasio je Višković.

Vlačić je pročitao i izjavu stanarke Marine Baša koja je izostala s konferencije: "Nije u redu i stanarima naplaćivati parking, pa čak ni 'simboličnih' 30 kuna mjesečno. A ako je već tome tako, barem bismo trebali imati zagarantirano mjesto. Čak nam ni roditelji ne mogu doći u goste, a da ne plate parkiranje". (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter