Napisi o prodaji Plive uplašili Banske dvore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americko veleposlanstvo u Zagrebu pozorno je pratilo preuzimanje Plive, koju je 2006. kupila americka kompanija Barr, a hrvatska Vlada žarko je željela da taj posao uspije smatrajuci da bi to bio dobar ishod za Plivu, ali i da bi poslalo dobru poruku o ulagackoj klimi u Hrvatskoj. Zakljucak je to jedne od depeša s WikiLeaksa koju je u ponedjeljak  objavio britanski Guardian.

List navodi da je bivši premijer Ivo Sanader 4. rujna 2006. pozvao na sastanak tadašnjeg veleposlanika SAD-a Roberta Bradtkea da bi izrazio zabrinutost zbog clanka objavljenog na Indexu u kojem se Sanadera prozivalo za tajni sporazum sa šefom Plive Željkom Covicem i bivšim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom oko prodaje Plive Barru.

Sanader je, otkriva dokument, ocito bio uznemiren zbog optužbi za koje je tvrdio da su pocetak vrlo prljave opozicijske kampanje da bi se diskreditiralo njegovu Vladu oko prodaje Plive.

Kazao je tada ambasadoru da ce opovrgnuti optužbe za koje je tvrdio da su neistinite i pitao bi li i veleposlanstvo odgovorilo priopcenjem. Ambasador se složio samo da objavi izjavu u kojoj ce ponoviti da odluka o prodaji Plive mora biti transparentna i da rezultat nece imati nikakvog utjecaja na odnose Hrvatske i SAD-a.

Druga depeša koju je objavio Guardian datira iz listopada 2006., a u njoj veleposlanik Bradtke, uoci Sanaderova susreta s tadašnjim americkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, pohvalno govori o Hrvatskoj kao o "uspješnoj balkanskoj prici". Pritom se koristi pjesnickim jezikom, poput "espresso je trijumfirao nad turskom kavom, a novi autoputevi doveli su Zagreb na 90 minuta od topline Jadrana, smanjujuci i zemljopisnu i psihološku razdaljinu".

U depeši spominje i bivšeg predsjednika Stjepana Mesica "koji je nedavno bio na summitu nesvrstanih u pocast Titu", i to u kontekstu pojedinaca nostalgicnih prema nekoj idealiziranoj verziji prošlosti, ali navodi da mladi Hrvati jedva cekaju buducnost.

Sanader, piše dalje veleposlanik, susret s Bushem vidi kao nacionalni i osobni uspjeh, medu ostalim i kao potporu da marginalizira nacionaliste u svojoj stranci i krene punom parom prema integraciji sa Zapadom.

"Posjet Bijeloj kuci ulaštit ce Sanaderov politicki imidž uoci parlamentarnih izbora sljedece godine i omoguciti mu da pokaže i domacoj i stranoj publici da mi Hrvatsku smatramo ozbiljnim partnerom", navodi veleposlanik koji Hrvatsku opisuje kao malu zemlju, sa skromnim doprinosom regionalnoj i globalnoj sigurnosti, ogranicenim mogucnostima angažmana i minornog tržišta, ali svejedno tvrdi da SAD, "pružajuci ruku novoj generaciji demokratskih politickih lidera i njihovom birackom tijelu naklonjenom zapadu", dobro služi vlastitim regionalnim interesima.


Podijeli: Facebook Twiter