Napetost uoči tajlandskih izbora, ubijen prosvjednik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan tajlandski prosvjednik u subotu je ubijen, a četvero je ranjeno kad je neidentificirani napadač otvorio vatru na demonstrante čiji se pokušaj da smijene premijerku Yingluck Shinawatru pretvorio u nasilne prosvjede.

Do pucnjave je došlo 48 sati nakon sukoba između policije i prosvjednika koji žele omesti izbore što ih je premijerka zakazala za 2. veljače. U tome sukobu pred uredom za registraciju glasača poginulo je dvoje ljudi, a deseci su ranjeni.

Već godinama traju sukobi između rojalista i srednje klase u Bangkoku s uglavnom siromašnim pristalicama premijerke i njezina brata Thaksina Shinawatre, populista i bivšeg premijera kojega je vojska pučem svrgnula 2006. i odonda živi u egzilu.

Petphong Kamjonkitkarn, direktor centra za hitna stanja u glavnome gradu, rekao je za Reuters da je ustrijeljen jedan muškarac u tridesetima, a četiri su osobe ranjene vatrenim oružjem.

Prosjednici se već tjednima okupljaju ne bi li svrgnuli Yingluck koju smatraju bratovom marionetom, a odlučni su da spriječe izbore koje bi ona najvjerojatnije dobila. Ona od izbora ne odustaje, a u petak je njezina vlada od vojske zatražila pomoć u osiguranju kandidata i glasača. Potpora Yingluck Shinawatri dolazi uglavnom iz ruralnog sjevera i sjeveroistoka zemlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter