Napeto na sjednici VNS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijece za nacionalnu sigurnost u utorak je dalo poticaj policiji i Državnom odvjetništvu da pokrenu izvide i predistražne radnje da bi se provjerili navodi Slavka Linica i Damira Polanceca da iza kaznenih prijava protiv oporbenih politicara stoji vrh policije u dosluhu s HDZ-om.

Istovremeno, Vijece je dalo i snažnu potporu i DORH-u i policiji u ocuvanju njihovog integriteta i neovisnom radu na istragama protiv korupcije i organiziranog kriminala. VNS je na taj nacin stao na obje strane: na stranu premijerke Jadranke Kosor i na stranu predsjednika Republike Ive Josipovica.

- VNS podržava odlucnu borbu institucija države protiv korupcije i organiziranog kriminala. Radi osiguranja integriteta i neovisnosti institucija kaznenopravnog sustava te zaštite ljudskih prava Vijece potice sva nadležna tijela da u okviru svoje nadležnosti provjere navodne zloporabe kaznenopravnog sustava te o tome izvijeste Vijece, najvažniji su navodi iz priopcenja koje je nakon sjednice, koja je trajala više od tri sata, poslao Ured VNS-a.

Pristojno uvažavanje


Na taj nacin VNS je pristojno uvažio stajalište premijerke Kosor, ali i stajalište predsjednika Josipovica. Jer, nakon što je bivši potpredsjednik Vlade Polancec izašao u javnost s optužbama na racun MUP-a, Josipovic je inicirao sjednicu VNS-a i naveo da je potrebno ispitati sumnje u zloporabe represivnog aparata. Premijerka Kosor je, pak, ponavljala da je potrebno zaštititi institucije države od napada "izvana".

Kako doznajemo od više sudionika sastanka u utorak, tonovi na sjednici nisu bili tako suglasni kao ton konacnog zajednickog priopcenja. Premijerka Kosor, kao i ranije u svojim izjavama, i na sjednici je odlucno zahtijevala da se pošalje poruka pojedincima koji su pod istragom ili su vec optuženi za korupciju ili organizirani kriminal da ne mogu neargumentiranim napadima destabilizirati policijski i pravosudni sustav.

Sa strane stola na kojoj je bila ekipa iz Banskih dvora ponovno su letjele optužbe prema Anti Nobilu, odvjetniku Damira Polanceca, da ustvari provodi politicki napad na HDZ.

- Tko je on da dovodi u pitanje sustav, policiju, Državno odvjetništvo?, pitala je premijerka tražeci da se odlucno opovrgnu insinuacije o zloporabi policijskog sustava u politicke svrhe i tako zaštiti integritet tih tijela. Predsjedniku Josipovicu predbacila je da je inicirajuci sjednicu VNS-a radio bespotrebnu paniku zbog samo jedne anonimne prijave protiv Linica.

Provjera Grbica


S druge strane stola ekipa s Pantovcaka odgovarala je da nitko ne tvrdi da Polancec i Nobilo govore istinu, ali se inzistiralo na tome da se njihovi navodi provjere.

- Pa ne boji se država valjda jednog odvjetnika?, navodno je kazao Josipovic. Rezultat je kompromisan zakljucak u kojem se nalaze stavovi jedne i druge strane.

Po poticaju VNS-a, sada bi DORH trebao naložiti, a policija provesti izvide u slucaju Linic i Polancec. Doci ce, dakle, i do situacije u kojoj ce policajci morati ispitati svog šefa Olivera Grbica. Trebaju se provjeriti i Grbiceve tvrdnje da ga je Polancec molio da "pauzira" istragu afere Podravka na 30 dana da bi mogao sanirati štetu.

U navodnim Grbicevim uputama Polancecu da bi HDZ trebao pisati anonimne kaznene prijave mogu se naci razlozi za smjenu jer je, prema Polancecu, ravnatelj policije procjenjivao politicki efekt istraga protiv HDZ-ovaca i davao recept za politicki lijek. Za Grbica je sretna okolnost da Polancec nije tvrdio da ga je šef policije pitao da HDZ na "anonimke" protiv SDP-ovaca odgovori lažnim prijavama. Grbiceve optužbe protiv Polanceca sadržavaju optužbu za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Na sjednici u utorak nije bilo ni Grbica ni Polanceca, a nije se raspravljalo niti o najnovijim Polancecovim optužbama koje je u obliku pisma poslao svim clanovima Vijeca. No, "sva nadležna tijela" ne bi smjela zanemariti ni dio tih novih Polancecovih tvrdnji vezanih uz brifiranje vrha HDZ-a o aferi Kamioni i slucaju Podravka, i to od strane MUP-a i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajica. (Sergej ABRAMOV, Nataša BOŽIC/Novi list)

Proveden nadzor u MUP-u i DORH-u


Radna skupina Odbora za nacionalnu sigurnost provela je ovog tjedna nadzor u MUP-u i Državnom odvjetništvu zbog pritužbe Slavka Linica vezane uz obradu anonimne prijave za ratno profiterstvo.

- Proveli smo nadzor i dogovorili smo se da s podacima necemo izlaziti u javnost dok o našim nalazima, iduceg tjedna, ne izvijestimo odbor, rekao nam je predsjednik odbora Ranko Ostojic. Kako doznajemo, nadzor još nije u potpunosti dovršen jer clanovi radne skupine od policije i DORH-a ocekuju dokumentaciju.


Podijeli: Facebook Twiter