Napadnuti muslimani koji su išli na molitvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina muslimanskih vjernika napadnuta je u četvrtak ujutro u Zvorniku u istočnoj Bosni kada su krenuli prema džamiji ne bi li sudjelovali u molitvi u povodu ramazanskog Bajrama, objavio je ured Islamske zajednice u tom gradu.

Kako piše na internetskoj stranici medžlisa IZ u Zvorniku, vjernike su na putu prema džamiji presrela trojica nasilnika koji su ih počeli verbalno napadati te prijetiti.

Na tome se međutim nisu zaustavili nego su predsjednika džematskog odbora Nezira Dardagana fizički napali zadavši mu udarac šakom u lice.

Kako su prenijele "Nezavisne novine", starac je završio na zemlji, a nakon kraćeg naguravanja s njegovim sinom napadači su se udaljili. Po izjavama drugih vjernika, potom su se uputili prema stotinjak metara udaljenoj džamiji i uz povike "ustaše, ustaše" i psovke, nastavili vrijeđati vjernike.

Dardaganu su liječnici utvrdili lakše tjelesne ozljede.

"S obzirom na vrijeme i način napada očevidno je da je sve bilo ranije pripremljeno, u cilju zastrašivanja muslimana u Zvorniku", izjavio je Mustafa Muharemović, predsjednik medžlisa IZ Zvornik. Najavio je da će od općinskih vlasti tražiti pronalaženje i kažnjavanje krivaca za napad.

Zvornik je općina u kojoj su do 1992. godine Bošnjaci muslimani činili gotovo 60 posto stanovništva. To su područje već u travnju 1992. godine zauzele srpske paravojne postrojbe nakon čega su uslijedila masovna ubojstva i progon Bošnjaka.

Procjenjuje se da je ubijeno do 900 Bošnjaka, a njih 40 tisuća je protjerano. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter