Napadnuti djecaci dugo ce proživljavati traume

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija intenzivno radi na pronalasku skupine od pet-šest nasilnika u dobi od 14 do 16 godina koji su u ponedjeljak brutalno napali i iživljavali se nad dvojicom 12-godišnjaka u Gajevoj ulici u Puli, kod bivše vojarne Karlo Rojc.

Dvojicu ucenika šestog razreda Osnovne škole Monte Zaro u ponedjeljak je oko 15 sati presrela grupica nasilnika  kako bi im otela novac. Buduci da djecaci nisu imali novca, nasilnici su ih odvukli do obližnjeg stubišta gdje su ih pretresli, a potom premlatili i iscipelarili. Najveci su šok doživjeli kada su ih nasilnici staklom razbijenih boca rezali po nogama. Pustili su ih uz prijetnje da ce ih iduci put ubiti ako se pojave bez novca.

Jedan od dvojice napadnutih ucenika šestog razreda Osnovne škole Monte Zaro u srijedu nije došao u školu, a drugi jest, saznali smo od ravnateljice škole Branke Sironic koja nam više podataka o ucenicima nije smjela reci.

- U školi nemamo problema s nasiljem. Ovo nas je sve jako pogodilo iako se napad nije dogodio u školi. Vec dugo godina radimo na podizanju svijesti i obrazovanju ucitelja i ucenika da bismo prevenirali nasilnicko ponašanje i tu stvarno postižemo dobre rezultate. Naša se škola aktivno ukljucila u UNICEF-ovu Mrežu škola bez nasilja, rekla nam je Sironic.

Ingrid Šandorov, socijalna pedagoginja, kaže: "Ovo posljednje meduvršnjacko nasilje prema djeci od 12 godina ponovo ukazuje i upozorava strucnu javnost, ali i cijeli grad da se nasiljem medu i nad djecom i mladima, kao i nasiljem u obiteljima treba poceti daleko ozbiljnije i sistematicnije baviti", kaže Šandorov te dodaje da je taj napad vrh ogromnog vala nasilja koje se dogada u našim obiteljima i koje prijeti da se razlije posvuda.

- Ogorcena i tužna kao strucnjak i roditelj, zbog psihickih trauma koje ce ta djeca još dugo proživljavati, ponovo se pitam što li se još mora dogoditi i koliko još žrtava mora "pasti" da se država, ali i lokalna zajednica ozbiljnije pozabave problemima nasilja na svim razinama - od obitelji i škola do stadiona i parlamenta, kaže Šandorov.

Kaže da država još uvijek ne financira provedbu psihosocijalnog tretmana nasilnika u obitelji, a da ni lokalna zajednica nije pokazala preveliku spremnost da pomogne u provedbi tretmana onih obitelji iz cijih se redova cesto regrutiraju djeca sklona nasilju.

Dogadaj na Monte Zaru osudio je u priopcenju i pulski gradonacelnik Boris Miletic napominjuci da upravo u cilju prevencije nasilja medu mladima Grad Pula promovira niz programa u osnovnim školama. (Silva BODLAJ IVAŠIC)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter