Napadnuta velika američka baza u Afganistanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bombaši samoubojice aktivirali su bombe i ispalili rakete u nedjelju na veliku američku zračnu bazu u Afganistanu, a policija je objavila da je u blizini ulaza nađeno 12 tijela.

Ovaj napad ukazuje na sigurnosne izazove uoči povlačenja borbenih snaga NATO-a iz Afganistana 2014. Lokalna policija objavila je kako je 12 tijela u odorama afganistanske policije i vojske raštrkano oko ulaza u zračnu luku u istočnom gradu Jalalabadu.

Glasnogovornik talibana rekao je da je ta militantna skupina izvela napad. Nije jasno da li su ubijeni pripadnici afganistanskih sigurnosnih snaga ili se radi o militantima odjevenim u njihove odore, što je taktika koju talibani ponekad primjenjuju u napadima.

"Sudjelovalo je više bombaša samoubojica", rekao je bojnik Martyn Crighton, glasnogovornik Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti (ISAF) koje predvodi NATO. On je rekao kako je ubijen jedan pripadnik afganistanskih sigurnosnih snaga, a da je ranjeno nekoliko vojnika ISAF-a.

Sjedinjene Države i afganistanska vlada nastoje stabilizirati Afganistan prije nego se većina NATO-ovih borbenih snaga povuče do kraja 2014. i preda održavanje sigurnosti afganistanskim snagama. Glasnogovornik afganistanskog ministarstva obrane rekao je kako je vojna baza napadnuta raketama nakon čega su uslijedila dva samoubilačka bombaška napada. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter