Napadnut glavni stožer Ahmeda Šafika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni stožer egipatskog predsjednickog kandidata Ahmeda Šafika, bivšeg premijera Hosnija Mubaraka, napadnut je u ponedjeljak navecer u Kairu, nekoliko sati nakon službene potvrde da ce se on u drugom krugu predsjednickih izbora suociti s kandidatom Muslimanske brace Muhamedom Mursijem.

U napadu je zapaljena garaža do zgrade u kojoj su se nalazili plakati kandidata, javlja AFP.

Tijekom veceri su zabilježeni sporadicni sukobi izmedu oko tisucu Šafikovih protivnika i civila na trgu Tahrir, mjestu pobune protiv Mubaraka pocetkom 2011.



Faruk Soltane, predsjednik izbornog povjerenstva objavio je da ce se u drugom krugu 16. i 17. lipnja suociti Mursi i Šafik, potvrdivši rezultate prvog kruga.

Mursi je dobio 24,7 posto glasova, a Šafik 23,6 posto. Ocekuje se napeta borba dijametralno razlicitih planova islamistickog konzervativca i predstavnika bivšeg režima. Treci je arapski nacionalist Hamden Sabahi s 20,7 posto glasova.

Sudjelovanje u prvom krugu povijesnih izbora, prvih nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka, iznosilo je 46 posto. Blizu 51 milijun biraca bilo je pozvano izjasniti se o 12 kandidata. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter