Napadnut bugarski bankovni sustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bugarska središnja banka upozorila je danas na sustavne pokušaje da se zemlja destabilizira napadom na bankovni sustav, ističući da će poduzeti sve kako bi zaštitila ušteđevinu građana.

Prošlog tjedna središnja je banka preuzela kontrolu nad Corpbankom nakon što su glasine o njezinim sumnjivim poslovima potaknule štediše na podizanje pologa. Iz središnje su banke poručili da su njezini problemi izolirani, a ekonomisti i agencija Fitch pridodali da je rizik širenja problema vrlo mali.

Corpbank i njezin najveći ulagač, bugarski biznismen Cvetan Vasilev zanijekali su bilo kakvu upletenost u nezakonite poslove.

Inozemne banke prisutne u Bugarskoj istaknule su da je njihovo poslovanje sigurno.

Jučer je povjerenje ulagača i štediša ponovo poljuljala izjava parlamentarnog zastupnika vladajuće socijalističke stranke Antona Kuteva da bi se još jedna banka mogla naći u istoj situaciji.

Kutev je za Novu TV jučer kazao da se pokušalo "slomiti" Corpbank a "koliko mi se čini, netko pokušava uništiti još jednu banku".

Središnja je banka danas potvrdila napad na banke.

"Proteklih je dana bilo pokušaja destabilizacije države organiziranim napadom na bugarske banke bez ikakvog razloga", navodi se u priopćenju bugarske središnje banke. Meta je bila First Investment Bank, dodaju.

Središnja je banka u priopćenju osudila "kriminalne poteze koji su izravno usmjereni protiv štednje svih bugarskih građana i financijske stabilnosti kao ključnog elementa nacionalne sigurnosti".

Pozvali su sve državne institucije da surađuju na zaštiti financijske stabilnosti i da poduzmu pravne korake kako bi se spriječilo širenje "neistinitih i zlonamjernih glasina" o zdravlju bugarskih banaka.

Ministar unutarnjih poslova Cvetlin Jovčev kazao je da vlada istražuje pokušaje destabilizacije bankovnog sustava a premijer Plamen Orešarski poručio da nema razloga za zabrinutost.

Iako su prošlog tjedna porasli troškovi osiguranja bugarskog državnog duga, vlada je uspjela izdanjem obveznice prikupiti 1,5 milijardi eura. Novac joj je potreban za reprogramiranje postojećih dugova i financiranje proračunskog manjka. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter