Napadi pasa na porečkom području


Tijekom jučerašnjeg dana, na porečkom su području zabilježena tri događaja držanja životinja bez nadzora.

U Ulici Rov u Višnjanu oko 10 sati, 32-godišnjakinja je vodila na povodcu, bez brnjice, belgijskog ovčara, koji ju je povukao prema 66-godišnjakinji, koja je na povodcu šetala mopsa. Starija žena podigla je svog psa, no belgijski ovčar ugrizao ga je za vrat. Oko 14 sati, u Porečkoj ulici u Novoj Vasi, 58-godišnjakinja je šetala argentinsku dogu s povodcem i gumenom, rastezljivom, brnjicom te se u jednom trenutku pas otrgnuo i utrčao u dvorište, gdje je napao mješanca u vlasništvu 88-godišnjakinje i ugrizao ga za vrat. Posljednji slučaj dogodio se oko 22 sata, u Mušaležu, kada je 51-godišnjakinja šetala psa mješanca na povodcu te je do nje dotrčala doga, koju je 27-godišnjak šetao bez povodca. Žena je pokušala razdvojiti pse, pri čemu ju je doga ugrizla te je 51-godišnjakinja zadobila lakše ozlijede.

Vlasnicima pasa koji nisu držali životinje pod nadzorom, izdat će se prekršajni nalozi radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a policija će o događajima obavijestiti veterinarsku inspekciju.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu.   

Vlasnicima životinja ujedno skrećemo pozornost i na preporuke veterinarske službe, obzirom da su za vrijeme vrućina psi nervozniji, što nerijetko završava ugrizima. Stoga, savjetujemo vlasnicima pasa da svoje ljubimce ne šeću u vrijeme najvećih vrućina, nego rano ujutro ili navečer kad zahladi te da ih obavezno vode na povodcu kako bi životinje bile pod kontrolom vlasnika.


Podijeli: Facebook Twiter