Napadi iz zraka, borbe na tlu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapadne snage nastavile su u ponedjeljak ujutro zracne napade na snage Moamera Gadafija oko Adždabije, strateškog grada na istoku Libije koji pobunjenici pokušavaju ponovno osvojiti.

"Od jutra traju zracni napadi. Pobunjenici su napali oko tri sata ujutro, a Gadafijeve snage uzvratile su protunapadom. I dalje se nalaze na istocnom ulazu u Adždabiju", rekao je Ahmed al-Tir, pobunjenik u gradu Zueitini udaljenom 15 kilometara. "Cekamo da ih Francuzi pocnu bombardirati. Uvjereni smo da ce to uciniti, takoder cekamo na dodatnu opskrbu", rekao je borac Ahmed al-Ebeidi upitan kada ce pobunjenici uci u Adždabiju.

"Ako nam Zapad ne pomogne, Gadafijeve snage ce nas žive pojesti", rekao je ustanik Nouh Musmari isticuci da vojska libijskog vode i dalje raspolaže s puno vojne opreme, iako je dio uništen u koalicijskim napadima na cesti prema Bengaziju.

Zueitina, u kojoj je smješten naftni terminal, bila je na udaru Gadafijevih snaga prije nego što su zapadne sile pokrenule napade.

Još jedan pobunjenik rekao je da zapadne sile bombardiraju i Gadafijeve snage izmedu Adždabije i Brege, grada koji kontroliraju ustanci.

Libijski dužnosnici pokazali su u nedjelju navecer zapadnim reporterima Gadafijev stožer u Tripoliju, golemi kompleks u kojem se nalazi njegova rezidencija, vojarne, protuzracne baterije i ostale vojne instalacije, kako bi se sami uvjerili u posljedice raketnog napada. "Bilo je to barbarsko bombardiranje", rekao je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim pokazujuci krhotine raketa. "Ovo opovrgava izjave Amerikanaca i zapadnih sila da ovo mjesto nije meta napada", dodao je. Zapadni dužnosnici kazali su da Gadafi zasad nije meta saveznickih napada, pokrenutih pod okriljem UN-a.



Pošto su zaustavile napredovanje snaga Moamera Gadafija prema pobunjenickom uporištu Bengaziju, zapadna sile pokrenule su u noci s nedjelje na ponedjeljak drugi val zracnih napada na Libiju, gadajuci uglavnom libijsku protuzracnu obranu, prenose agencije.

Intervencija pokrenuta pod okriljem UN-a izazvala je kritiku celnika Arapske Lige Ama Muse, koji je rekao da je u bombardiraju poginuo veliki broj civila. SAD je, medutim, ocijenio da su zapadni udari bili "prilicno uspješni", te da Pentagon nema infromacija da je došlo do bilo kakvih civilnih žrtava u tim napadima.

Americki viceadmiral Bill Gortney iz združenog stožera vojske SAD-a kazao je da u operaciji u kojoj uz SAD sudjeluju Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada i drugi, nije izgubljen nijedan zapadni zrakoplov, prenosi Reuters. Gortney je dodao da nema novih libijskih zracnih aktivnosti, te da je libijski radarski nadzor zracnog prostora zahvaljujuci operaciji znatno smanjen.

Takoder je rekao da libijska objava novog prekida vatre u nedjelju nije vjerodostojna. "Dovodim u pitanje sve što Gadafi traži. Pozvao je na prekid vatre i potom rekao svojim vojnicima da krenu na Bengazi nakon što je objavio prekid vatre", rekao je Gortney. Americki dužnosnici kazali su da još uvijek nije u potpunosti uklonjena prijetnja napada Gadafijevih snaga na Bengazi, ali su naglasili da su vladine snage nakon napada zapadnih zrakoplova "izolirane i zbunjene".


Podijeli: Facebook Twiter