Napadi i eksplozije u Libiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski voda Moamer Gadafi poslao je u subotu oružane snage na grad Zavijah kako bi uspostavio kontrolu nad gradom, no naišao je na otpor pobunjenika, dok je u Bengaziju u subotu u dvjema eksplozijama ubijeno najmanje 27 osoba, a više desetaka ih je ranjeno, prenijeli su u subotu mediji, pozivajuci se na službene izvore.

Arapski satelitski programi izvijestili su da se u Zavijahu pucalo iz tenkova na stambene dijelove grada, prenio je Reuters. "Tenkovi, oklopna vozila i topništvo... Ponovno borbe i sukobi kakve nismo vidjeli ni u Iraku. Mislim da je ovo genocid", rekao je jedan od ocevidaca za televiziju Al-Arabiju iz obalnoga grada Zavijaha. "Borbe se vode i u gradu. Prije dva sata u grad je ušlo 15 oklopnih vozila i tenk. Puca se iz teškog topništva po svim njegovim dijelovima", rekao je.
Slicna izvješca objavila je i Al-Džazira.

U petak je u blizini Bengazija, uporišta pobune u istocnom dijelu Libije, u dvjema uzastopnim eksplozijama uništeno skladište oružja. U napadu je, kako su izvijestili službeni izvori, poginulo najmanje 27 osoba, dok ih je nekoliko desetaka ranjeno.



Još nije poznato što je prouzrocilo eksplozije. Vecina stanovnika smatra da nije rijec o napadima iz zraka Gadafijevih vojnih snaga. Uzastopne eksplozije dogodile su se, prema rijecima ocevidaca u vojnoj bazi Al-Radžma jugoistocno od Bengazija.

Gadafi traži ukidanje sankcija

Režim Moamera Gadafija u petak je od UN-ova Vijeca sigurnosti zatražio ukidanje sankcija uvedenih prošlu subotu protiv libijskog vode zbog represije protiv libijske oporbe. U pismu upucenom Vijecu sigurnosti istice se kako je primjena sile protiv prosvjednika bila "minimalna" te da je vlada "iznenadena" sankcijama uvedenim u subotu. Režim traži da se "sankcije protiv Gadafija i njegovih suradnika ukinu dok se ne utvrdi istina". Pismo je Vijecu sigurnosti 2. ožujka uputio šef Libijskog narodnog odbora za vanjske poslove Musa Mohamad. To je prva službena reakcija libijskog režima upucena UN-u.


Podijeli: Facebook Twiter