Napadao žene i otimao im lancice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska je policija, provedenim kriminalistickim istraživanjem, utvrdila osnovanu sumnju da je 45-godišnji državljanin Srbije, koji na podrucju Republike Hrvatske boravi nezakonito, pocinio veci broj imovinskih delikata, odnosno jedanaest kaznenih djela teških krada na osobito drzak nacin, dva razbojništva i jednu razbojnicku kradu.

Muškarac je osumnjicen da je u razdoblju od 28. veljace do 9. svibnja na užem pulskom podrucju, a u dva slucaja i u Vodnjanu, u prijepodnevnim i ranim poslijepodnevnim satima, napadao žene i otimao im ogrlice.

Oštecene su mahom bile žene starije životne dobi, cesto i nemocne, od kojih najmlada ima 57, a najstarija 84 godine. Nakon što bi odabrao svoju žrtvu, 45-godišnjak ju je pratio do osamljenog mjesta, odnosno parkiranog vozila ili ulaznih vrata stana ili stambene zgrade te bi joj u pogodnom trenutku prišao s leda ili sprijeda i s vrata otrgnuo nakit koji je nosila.

Tijekom prva dva napada pocinitelj je uporabio silu da bi protupravno prisvojio tudu stvar, odnosno pošpricao je sprejem 73-godišnjakinju te joj je istrgnuo zlatnu ogrlicu koja se nalazila iznad dolcevite, dok je u drugom slucaju ponovno upotrijebio sprej, ali ovaj put je meta njegovog napada bila 65-godišnjakinja kojoj je pokušao oteti torbicu. Buduci je žrtva pružala otpor te nije htjela pustiti svoju imovinu, 45-godišnjak je oštrim predmetom prerezao remen torbice, nakon cega je pobjegao. Ovo je ujedno i jedini slucaj u kojem je pocinitelj ukrao torbicu. U svim ostalim dogadajima protupravno je prisvajao iskljucivo ogrlice koje su žene vidljivo nosile oko vrata.

Razbojnicku kradu za koju se tereti 45-godišnjak je pocinio sredinom travnja, i to tako što je nakon odabira žrtve, pratio 80-godišnjakinju do stambene zgrade u centru Pule. Nakon što je ušao za ženom u zgradu, u hodniku joj je istrgnuo više lancica koje je oštecena nosila oko vrata. Buduci se 80-godišnjakinja nije bila spremna ''rastati'' od svog nakita, napala je pocinitelja, na što ju je on odgurnuo, uslijed cega je žena pala na tlo, a 45-godišnjak je istrcao iz zgrade.

"Nakon posljednje drske krade na Valdebeckom putu, kada je žrtva napada bila 82-godišnjakinja, pocinitelj je primijecen kako se udaljuje u automobilu marke Opel kadet te je zahvaljujuci dojavi gradana i brzoj reakciji policijskih službenika pronaden i uhicen u utorak. Kriminalistickom obradom utvrdeno je kako je 45-godišnji državljanin Srbije ukradeni nakit prodavao nepoznatim osobama s podrucja Pule, osim posljednje ogrlice koja je pronadena, a novac je trošio u kockarnicama, obzirom se radi o osobi koja je ovisnik o kocki", izvijestila je PU istarska. (S. P.)


Podijeli: Facebook Twiter