Napadacu na redara do 100 € kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv muškarca iz Nove Vasi koji je prošlog tjedna napao komunalnog i prometnog redara Grada Poreca policija je podnijela optužni prijedlog zbog remecenja javnog reda i mira, objavila je danas PU istarska. N. Z. (37), koji je redara verbalno napao i gadao bocom, mogao bi se suociti s novcanom kaznom do stotinu eura u kunskoj protuvrijednosti ili pak sa zatvorskom kaznom u trajanju do 30 dana, što je maksimalna sankcija propisana zakonom.

Redar u napadu nije ozlijeden, premda je za dlaku izbjegao staklenu bocu kojom ga je napadac pokušao pogoditi u glavu.

Prema izvješcu PU istarske, incident se dogodio 19. kolovoza na Narodnom trgu u Porecu, kada su dva gradska redara sankcionirala nepropisno parkirani teretni automobil. Revoltiran time, vozac N. Z. izrekao im je razne pogrdne rijeci, potom sjeo u svoj automobil i bacio prema njima manju staklenu bocu, na što su redari pozvali policiju.

Kako neslužbeno doznajemo, napadac je djelatnik porecke Plinare Mario.

Prema saznanjima gradske uprave, rijec je o prvom dogadaju takve vrste u Porecu u posljednjih nekoliko godina.

Inace su gradski redari posljednjih mjeseci dodatno optereceni i izloženi incidentima, jer su pored komunalnih ovlasti preuzeli i djelatnost prometnog redarstva, pa mogu izdavati kazne i za dio prometnih prekršaja koje je ranije sankcionirala iskljucivo policija.

S obzirom na velik broj slicnih prekršaja protiv javnog reda i mira kojima je porecki Prekršajni sud preplavljen, teško je reci kada ce se konkretni slucaj naci pred sucem. Kako doznajemo na Prekršajnom sudu, optužni prijedlog su uredno zaprimili, no prioritet u dolasku pred suca smiju imati samo predmeti hitne naravi, kao što su slucajevi nasilja u obitelji ili povrede prava iz radnog odnosa.

Gradska uprava jucer je još jednom osudila napad na redara i ponovila da ce poduzeti sve da zaštiti život i dignitet svojih službenih osoba te ce tražiti maksimalnu kaznu za napadaca. Upitani zašto su informaciju o napadu objavili tek nakon šest dana, odgovaraju da je rijec o odmaku od tri radna dana, a razlog je trajanje službenog ocevida.

"Gradske službe najprije su htjele prikupiti i provjeriti sve informacije iz raspoloživih izvora, te utvrditi sve cinjenice koje se odnose na spomenuti incident od strane nadležnih osoba, kako se objavom šturih i polutocnih informacija ne bi nanijela šteta osobama ukljucenima u incident", navodi se u odgovoru na naše upite gradskoj upravi.


Podijeli: Facebook Twiter