Napadacu na Radina 4 god. i 3 mjeseca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepravomocnom presudom Županijskog suda u Puli pred vijecem kojim je predsjedala sutkinja Edvina Draguzet državljanin Slovacke Vojtech Racz (33) iz Bratislave osuden je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od cetiri godine i tri mjeseca za dva razbojstva - jedno nad pulskim dogradonacelnikom Fabriziom Radinom (51) u Puli, a drugo nad prolaznikom Šimom Vidom Dragašem (74) u Rijeci 28. srpnja 2010.

Za svako je razbojstvo Raczu dosudena trogodišnja zatvorska kazna, a osim toga izrecena mu je mjera protjerivanja iz Hrvatske na pet godina kao i mjera obaveznog lijecenja od ovisnosti. Do pravomocnosti presude produljen mu je pritvor u kojemu se nalazi od 29. srpnja lani.

Racz je proglašen krivim jer je 28. srpnja u Karlovackoj ulici u Puli oko 23.45 sati prišao zaustavljenom vozilu Lancia Musa u kojem je bio Fabrizio Radin te s udaljenosti od oko pola metra uperio u njega plinski pištolj u kojemu se nalazilo streljivo s nadražajnom tvari pa zatražio novac i druge vrijedne stvari. Kada mu je Radin dao mobitel te novcanik s 200 kuna i dokumentima, razbojnik je pobjegao, a nešto kasnije uhicen je na granicnom prijelazu Kaštel, kada je pokušao pobjeci iz Hrvatske.

Slovak je proglašen krivim i jer je u Drežnickoj ulici u Rijeci 28. srpnja u 9 sati prišao Rijecaninu Šimi Vidu Dragašu te prema njemu, s udaljenosti manje od jednog metra, uperio plinski pištolj sa streljivom i istrgnuo mu torbicu s mobitelom i 1.050 kuna.

Prije objave presude u utorak je održano rocište na kojem je vještakinja psihijatrijske struke dr. Vesna Jovin kazala da je Racz ovisnik o drogama od svoje sedamnaeste godine te da se u više navrata pokušavao lijeciti, ali bez uspjeha. Konstatirala je da je razbojstvo u Rijeci pocinio pod utjecajem kokaina, dok je za vrijeme pulskog prepada na dogradonacelnika Radina bio pod utjecajem pervitin metamfetamina, psihostimulansa jaceg od ecstasyja, pa je u oba slucaja bio smanjeno ubrojiv, ali ne u znatnoj mjeri. (M. KOŠTA)

PROCITALI STE DIO TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter