Napadač u zračnoj luci LA htio je posijati teror

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Napadač koji je pucao u zračnoj luci u Los Angelesu, ubio agenta sigurnosti i ranio više osoba te poremetio red letenja, htio je posijati teror među putnicima i ubiti više zaposlenika Uprave za sigurnost prometa, izvijestila je u subotu američka savezna policija, a prenosi agencija France Presse.

Tužiteljstvo je u subotu podiglo optužnicu protiv Paula Anthonyja Ciancie (23), iz New Jerseyja zbog ubojstva agenta TSA-e. Poruka pisana rukom koju je napadač imao uza se, pokazuje da je "svjesno odlučio ubiti veći broj zaposlenika Uprave za sigurnost prometa" (Transport Security Administration ili TSA), rekao je načelnik ureda FBI-ja u Los Angelesu David Bowdich.

Ciancia, koji je i sam ranjen u pucnjavi, može dobiti smrtnu kaznu za ubojstvo saveznog agenta i za nasilje počinjeno u međunarodnoj zračnoj luci, navodi tužiteljstvo.

"U poruci pisanoj rukom koju je vlastoručno potpisao otkrili smo" da je napadač u torbi imao jurišnu pušku dok je bio na terminalu 3 losangeleske zračne luke, rekao je Bowdich. Ciancia je "htio posijati teror" nazivajući agente TSA-e "izdajnicima", dodao je čelnik FBI-ja.

Agent Gerardo Hernandez (39) kojega je Ciancia ustrijelio, umro je u bolnici od zadobivenih ozljeda. Hernandez je prvi zaposlenik TSA-e ubijen na službi otkako je ta agencija osnovana nakon napada 11. rujna 2001.

U pucnjavi u zračnoj luci sedam osoba je ranjeno, među kojima je šest hospitalizirano. No, po riječima gradonačelnika Los Angelesa Erica Garcettija, Ciancia je bio pripremio pravi pokolj. "Imao je više od 100 metaka kojima je mogao poubijati sve koji su danas na tom terminalu". Kako navodi mreža NBC, napadač je bio povezan s TSA-om i njezini agenti bili su na meti njegova napada. Los Angeles Times piše da je uperio oružje u putnike pitajući ih "jesu li iz TSA-e".

Ako je odgovor bio niječan, išao bi dalje, piše list, prenoseći izjave svjedoka. Pucnjava je poremetila zračni promet te je oko 750 letova bilo otkazano ili odgođeno. U zračnoj luci ostale su blokirane i neke filmske i televizijske zvijezde, među kojima i glumac James Franco koji je čekajući u zrakoplovu napisao na svom računu na Twitteru: "Neki g...nar puca po zračnoj luci". Po pisanju časopisa Variety, u vrijeme izgreda na terminalu 4 zračne luke trajalo je snimanje  televizijske serije "Mad Men". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter