Napadač u Rimu htio pucati na političare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju nešto prije 12 sati dok su ministri nove vlade Enrica Lette svečano prisezali u palači predsjednika Republike Giorgia Napolitana u srcu Rima odjeknulo je osam hitaca iz vatrenog oružja. Ispred palače Chigi, povijesnog sjedišta talijanske vlade, na Trgu Colonna 49-godišnji Luigi Preiti napao je grupu karabinjera pištoljem malog kalibra Beretta 7,65.

Atentator je ispalio osam hitaca, jednog karabinjera pogodio je u grlo ozlijedivši mu i kralješnicu, drugog u glavu, dok je treća osoba, mlada žena u drugom stanju, lakše ozlijeđena. Pred kamerama TV stanica koje su čekale dolazak novih ministara na prvi radni sastanak nakon prisege nastao je metež: krici ranjenih policajaca, ali i karabinjera koji su odmah skočili na atentatora te ga nakon kratkog vremena svladali. Zvižduci sirena vozila hitne pomoći čuli su se na sve strane, a nedjeljni šetači koji su se tog trenutka našli na trgu razbježali su se. Samo nekoliko minuta nakon ispaljenih metaka talijanska državna televizija započela je direktan prijenos s mjesta događaja, strahovalo se o organiziranoj akciji širih razmjera.

No, nakon početne panike stigla je vijest o uhićenju atentatora. Napad je izvršio 49- godišnjak iz Calabrije, nastanjen u Piemonteu, rastavljen, otac jednog sina, čovjek koji je nedavno izgubio posao, jedan u nizu Talijana koje je kriza dovela na rub egzistencije.

Preiti je policiji priznao da je namjeravao pucati na političare, članove nove vlade, no kada je uvidio da im se neće uspjeti približiti, odlučio je pucati na karabinjere.

Stigao je u Rim s namjerom da se osveti političarima i obračuna s policijom pred novinarima i publikom. Odabrao je pravi trenutak dok je Trg Colonna, gdje se nalazi palača vlade, bio opkoljen policijom, karabinjerima i novinarima. (E. VELAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter