Napadac na Luku Ritza pušten iz zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od napadaca na Luku Ritza, 18-godišnjaka koji je nakon premlacivanja u lipnju 2008. godine preminuo, pušten je na slobodu. Rijec je o 19-godišnjem R. L., a priliku za puštanje iz maloljetnickog zatvora dobio je nakon što je odslužio dvije trecine kazne.

Opcinski kazneni sud u Zagrebu nakon mucnog maratonskog procesa proglasio ga je krivim za nanošenje teških ozljeda Ritzu što je dovelo do mladiceve smrti. Jedini je bio osuden na bezuvjetnu kaznu, i to od godinu dana maloljetnickog zatvora, što mu je kasnije, pravomocnom presudom povišeno za šest mjeseci.

Odslužio ju je u zatvoru u Požegi, a tri mjeseca proveo je i u pritvoru.

Odluku od 19-godišnjakovom puštanju na slobodu donijelo je izvanraspravno vijece Županijskog suda u Zagrebu u cijoj je nadležnosti uvjetan otpust iz maloljetnickog zatvora. Naloženo mu je da se do ljeta dva puta mjesecno javlja Centru za socijalnu skrb.

Druga dvojica optuženih za sudjelovanje u kobnom premlacivanju Luke Ritza blaže su kažnjena. Naime, suoptuženi J. J. i M. K. proglašeni su krivima za nasilnicko ponašanje. J. J. je u popravnom domu završio još tijekom sudenja jer je i naknadno sudjelovao u jednoj tucnjavi. M. K. je osuden na odgojnu mjeru u odgojnom domu.

Tijekom procesa u nekoliko je navrata vještacen uzrok smrti Luke Ritza ne bi li se potvrdila veza nasilnickog napada i puknuca aneurizme kojoj je mladic podlegao nekoliko dana kasnije.


Podijeli: Facebook Twiter