Napadač na konzulicu osumnjičen za pokušaj ubojstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Još se uvijek osjećam užasno loše i pod šokom sam. Noćas sam stalno sanjala scenu napada i tek sam jutros osvijestila da sam jučer mogla biti mrtva. To je bio užasan prizor", kazala je počasna konzulica Kraljevine Nizozemske Silvana Kondić kada ju je jutros nakon doručka Hinina novinarka kao prva predstavnica medija posjetila u apartmanu na drugom katu splitske bolnice, na Odjelu kirurgije.

Konzulica koju je u njenom uredu na 12. katu Koteksova nebodera, u Zvonimirovoj ulici, jučer prijepodne nožem ozlijedio 48-godišnji muškarac, kaže da je napadača upoznala još prije dvadesetak godina u Nizozemskoj. Nekoliko je puta nakon toga dolazio u njen ured, a iako je znala da se radi o ovisniku o narkoticima, s dvojnim hrvatskim i nizozemskim državljanstvom, ali i o osobi koja boluje od psihičkih smetnji, nije bilo razloga da ga ne primi na razgovor i jučer.

"Dolazio je i prije kod mene. Istina, uvijek je nešto nesuvislo pričao, ali nikada nije bio agresivan. Kad je ušao u ured pitao me sjećam li ga se. Sjeo je nasuprot mene i odložio ruksak na stolicu pored sebe. Odjednom me upitao kada će dobiti svoje novce koje su mu dužni. Začuđeno sam ga pitala kakve novce i o čemu se radi, a on je tada poludio. Ustao je sa stolice, došao pored mene i svom me snagom šakom udario po licu. Pala sam na pod zajedno sa stolicom, a tada me je počeo bosti nožem po glavi", teška glasa prepričala je jučerašnju životnu moru konzulica Kondić.

U cijeloj situaciji sretna je što je njen napadač koristio mali nož koji se od jakih udaraca po njenoj glavi iskrivio. U jednom trenutku cijela je bila oblivena krvlju, a iako nemoćna uspjela je iz sveg glasa zadnjim snagama zazvati upomoć. U ured su dotrčali ljudi iz susjednih ureda. Svi su redom bili šokirani viđenim prizorom.

"Taj isti čovjek je meni prije tri godine mobitelom slao SMS-ove vrlo nesuvislog sadržaja pa sam to prijavila policiji. Tada je bio priveden u policiju. Isto tako znam da se godinu ili dvije liječio na Odjelu psihijatrije", dodala je konzulica Kondić.

Istaknula je da su je jučer nakon događaja zvali nizozemski ministar vanjskih poslova iz Haaga i veleposlanica Stella Ronner Grubačić, koja joj je rekla da se za nju zanimao i predsjednik Ivo Josipović. Razgovarala je i s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić te splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom, a u bolnici ju je posjetila i dogradonačelnica Aida Batarelo.

Njeno se stanje smiruje, a u bolničkoj sobi s njom je cijelo vrijeme medicinska sestra. Na glavi ima nekoliko ubodnih rana te hematom na lijevoj strani vilice i manju ozljedu vrata.

Napadač osumnjičen za pokušaj ubojstva

Zbog pokušaja ubojstva konzulice Kraljevine Nizozemske Silvane Kondić (72) policija je danas kazneno prijavila Dorisa Mijanića iz Splita, koji je konzulicu jučer prije podne nožem napao u njenom splitskom uredu.

Nakon što je nad njim policija završila kriminalističko istraživanje, nešto iza 13 sati je uz kaznenu prijavu za ubojstvo u pokušaju predan pritvorskom nadzorniku, a tijekom popodneva bi trebao biti odveden na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo.

Neslužbeno se doznaje da je napadač od ranije poznat policiji zbog krađa i zloporaba droga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter