Napadač na koncertu Francuz, pronađena i sirijska putovnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Identificirano je tijelo Francuza, moguće jednog od napadača na koncertnu dvoranu Bataclan gdje je pronađena i sirijska putovnica, objavile su francuske službe, a bavarske vlasti ispituju je li uhićeni muškarac iz Crne Gore s krijumčarenim oružjem možda povezan s napadima na Pariz u kojima je 127 osoba ubijeno, a 300 ranjeno.

Francuske nadležne službe identificirale su tijelo muškarca u dvorani u Bataclanu gdje su na rock koncertu napadači pobili 80 mladih ljudi. Ne navodeći drugih pojedinosti francuski izvori nisu objavili ime ili životni put identificiranog francuskog državljanina, već su tek naveli da je bio poznat obavještajnim službama. 

U dvorani Bataclan blizu tijela jednoga od napadača pronađena je sirijska putovnica i provjere su u tijeku, rekli su policijski izvori.

"Sirijski trag" jedna je od radnih hipoteza istrage, rekli su i provjeravaju te elemente u suradnji s inozemnim obavještajnim službama. 

U subotu ujutro policijski je izvor agenciji France presse rekao da su napadači samoubojice bili "muškarci vični ratovanju i savršeno uvježbani", a očevici su ih opisali kao "dosta mlade i ljude sigurne u sebe".

Pitanje njihove obuke i eventualnog boravka u zoni džihada, napose u Siriji, "brzo se nametnulo" u istrazi, rekli su policijski izvori.

Njemačke vlasti ispituju je li muškarac uhićen 5. studenoga zbog krijumčarenja oružja možda povezan s napadima u Parizu, javljaju agencije dpa i Reuters.

U saveznoj pokrajini Bavarskoj policija je uhitila 51-godišnjeg Crnogorca u čijem je automobilu pronađeno skriveno oružje, strojnice, ručne granate i 200 grama eksploziva. 

Mediji javljaju da je taj muškarac uhićen na autocesti blizu grada Rosenheim vjerojatno putovao u Pariz.

- Postoje razumne sumnje za pretpostavku da je bio povezan s napadima na Pariz, rekao je bavarski premijer Horst Seehofer.

Među teroristima bio i jedan 15-godišnjak

Identificiran je jedan od terorista koji je sudjelovao u pariškom pokolju u kojem je ubijeno 127 ljudi, a njih najmanje 250 ranjeno, a riječ je o francuskom državljaninu koji je živio u Parizu, prenosi agencija AFP. Francuski predsjednik Francois Hollande također je rekao da napade organizirao IS iz inozemstva uz pomoć ljudi unutar Francuske, a iz policijskih izvora je potvrđeno da je jedan od napadača na koncertnu dvoranu Bataclan identificiran i da je riječ o francuskom državljaninu.

Dio francuskih medija tvrdi da je uz tijelo jednog od osmero ubijenih terorista pronađena sirijska putovnica s datumom rođenja od 1990. godine, a uz drugog, koji je navodno imao tek 15 godina, egipatska putovnica. Čekaju se i službene potvrde ovih tvrdnji.

Reuters i francuska televizija objavili su da je putovnica nađena uz tijelo terorista koji se ubio nedaleko od stadiona.
Jedan preživjeli svjedok, Jerome Bartelemy, za Reuters je ispričao kako niti jedan od terorista u kazalištu nije bio stariji od 25 godina, a drugi svjedok je pak ustvrdio da su teroristi koje je on vidio bili stariji od 25 godina.

Policija je potvrdila samo da je nađena sirijska putovnica, a neki svjedoci tvrde da su dvojica terorista govorila besprijekornim francuskim jezikom. Spekulira se da je ubijeni terorist bio poznat francuskim tajnim službama.

Crnogorsku državljanin nije terorist, već krijumčar oružja

Informacija kako postoji navodna povezanost osobe crnogorskog podrijetla s terorističkim napadima u Parizu je potpuna i zlonamjerna spekulacija, rekao je u subotu podgoričkoj agenciji MINA izvor iz crnogorske vlade.

Njemačke vlasti ispituju je li muškarac uhićen 5. studenoga zbog krijumčarenja oružja možda povezan s napadima u Parizu, javili su mediji.

Bavarski radio Bayerischer Rundfunk izvijestio je o ranijem uhićenju 51-godišnjaka V. V. iz Crne Gore kod koga je zaplijenjeno oružje i za koga se sumnja da je išao u Pariz.
Bavarske sigurnosne službe su na putu Salzburg – Muenchen još 5. studenoga uhitile crnogorskog državljanina u čijem su golfu crnogorskih registarskih oznaka pronašli nekoliko pištolja, revolver, automatsku pušku i nekoliko kilograma eksploziva TNT i streljivo.

- Radio navodi da su njemačke službe obavijestile francuske kolege, ali i crnogorsku policiju. Na pitanje bavarskog radija može li se to povezati s napadima u Parizu iz kriminalističke policije Bavarske su priopćili da je riječ o potpunim spekulacijama i da se radi o krijumčaru oružja, kazao je izvor iz vlade Crne Gore.
Pedesetjednogodišnji Podgoričanin V. V. nije islamske vjeroispovijesti i nema informacija da bi mogao biti povezan s terorističkim napadom u Parizu, potvrdili su iz crnogorske policije.
Iz Uprave policije Crne Gore priopćeno je da je cirkularna molba za provjeru crnogorskog građanina koji je krijumčario oružje u Njemačkoj dostavljena prije nekoliko dana i da njemačka policija nije Podgoričanina dovodila u vezu s ekstremnim islamističkim organizacijama. (Hina, Portal Novilist.hr)


Podijeli: Facebook Twiter