Napad na bazu UN-a u J. Sudanu, ima poginulih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Baza Ujedinjenih naroda u Južnome Sudanu napadnuta je u četvrtak i UN je primio izvještaj da je bilo i poginulih, objavio je zamjenik glavnoga tajnika Jan Eliasson.

"Naša baza u Akobu u saveznoj državi Jongleiju napadnuta je i imamo podatak da ima i izgubljenih života. Još nemamo pojedinosti", rekao je Eliasson novinarima.

I UN-ov glasnogovornik Farhan Haq govorio je o napadu u Akobu. "Stanje se u Jongleiju pogoršalo", rekao je. "Danas je u Akobu na mjestu na kojem su se okupili civili, među ostalima i 32 od sinoć, mladež Lou Nuera navodno upala u privremenu bazu UNMISS-a u želji da se dočepa tih civila". "UN-ova misija u Južnome Sudanu (UNMISS) pokušat će izvući nenaoružano osoblje UN-a iz Akoba i sutra će pojačati tu bazu sa 60 vojnika iz Malakala", rekao je Haq.

Južnosudanske vlasti pokušavaju preuzeti nadzor nad tim gradom i u četvrtak su poslale vojsku da uguši borbe u toj važnoj naftnoj regiji u kojoj već pet dana traju sukobi. U borbama koje su uznemirile južnosudanske susjede već je poginulo petsto ljudi.

Afrički posrednici razgovarali su u četvrtak s predsjednikom Salvom Kiirom ne bi li smirili situaciju. Haq je rekao da se stanje u sreidšnjoj Jubi donekle smirilo pa se osoblje UN-a pomalo smije i kretatim, ali UN i dalje dobiva obavijesti o tome da civili traže zaštitu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter