Naoružani napadači upali u libijski parlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do zuba naoružani napadači u civilu upali su u nedjelju u libijski parlament pošto su protuzračnim oružjem i raketama gađali zgradu, rekli su očevidci i stanovnici.

Nije potpuno jasno tko su napadači, ali je glasnogovornik umirovljenog libijskog generala Halife Haftara rekao da su njegove paravojne snage izvele napad kao dio kampanje protiv islamističkih pobunjenika. "To su pripadnici Libijske nacionalne vojske", rekao je Mohamed al-Hejazi, glasnogovornik skupine, nazivajući tako paravojne snage odane Haftaru. Gust dim je sukljao iz zgrade parlamenta a Reutersov novinar je izvijestio da su naoružani napadači zatvorili prilaze parlamentu.

Drugi očevidci su rekli da su napadači oteli dvije osobe iz ureda. Zastupnik Omar Bushah je izjavio za Reuters da su napadači upali u parlament i zapalili zgradu. Očevidci su rekli da se oko zgrade parlamenta vode teške borbe. Nije bilo moguće provjeriti kojoj skupini pripadaju napadači.

Libijski parlament je blokiran podjelama između islamista i nacionalista. Mnogi Libijci optužuju parlament da nije omogućio demokratsku tranziciju nakon pada Moamera Gadafija 2011. Novi libijski premijer Ahmed Maiteeq je sastavio vladu o čemu će ovog tjedna još glasovati parlament, rekli su u nedjelju dužnosnici, pošto je zemlja gotovo dva mjeseca bila bez funkcionalne vlade. Libijom, velikim proizvođačem nafte, zapravo vladaju milicije koje su sudjelovale u rušenju Moamera Gadafija a sada prkose vladi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter