Nansi Tireli: Zalažem se za socijalna prava

Nansi Tireli (D. MEMEDOVIĆ)
Nansi Tireli (D. MEMEDOVIĆ)

Saborska zastupnica Nansi Tireli, najistaknutija pripadnica istarskih laburista, pokušat će u Europski parlament ući sa sedmog mjesta izborne liste svoje stranke.

U intervjuu za naš list, Tireli objašnjava zašto smatra da bi bila dobra zastupnica u EP-u, te koje bi interese u njemu promovirala. Laburistica naglašava kako se na "europsku politiku mora utjecati iznutra", dakle kroz njezine institucije.

Zemlja je u dugogodišnjoj krizi, perspektive za većinu građana nisu dobre. Zašto izaći na nedjeljne izbore, te birati odlično plaćene zastupnike u dalekom i nejasnom Europskom parlamentu?
Izbori za Europski parlament izuzetno su važni zbog teške gospodarske situacije u kojoj se posljednjih šest godina nalazi Europa, a i Hrvatska. Vrlo je važno na koji način ćemo pokušati spriječiti urušavanje gospodarstva i činjenicu da sve više građana tone iz siromaštva u bijedu.

Na gospodarsku politiku EU mora se utjecati upravo iz njezinog središta - u Europskom parlamentu. I bogate i siromašne zemlje EU priznaju da je politika štednje nanijela golemu štetu gospodarstvu, umjesto da ga oporavi.

Pogrešno je da oporavak financijskog sektora i dalje stavljamo u prvi plan. U središte našeg djelovanja mora se vratiti čovjek. On je neodvojiv od ekonomije, no primarno moramo prioritet našeg ulaganja usmjeriti na vraćanje prilike svakom čovjeku da radi, obrazuje se, skrbi za svoju obitelj i proživi dostojnu starost.

Kako to učiniti?
Zalagati ćemo se za pravednu preraspodjelu poreznog tereta gdje bogati moraju plaćati veći doprinos državi, koji će se preraspodijeliti na profesionalno usavršavanje radnika, brigu za mlade, aktivnu pomoć socijalno ugroženima koje moramo osposobiti da se uključe u društvo, i izdašne porezne olakšice za poduzetnike koji posluju po principima društvenog poduzetništva i na taj način stvaraju dodanu društvenu vrijednost i za sebe i za one koji koriste njihove usluge.

Kroz koju skupinu u EP-u namjeravate djelovati, te koga bi podržali za šefa Europske komisije?
Hrvatski laburisti u proteklom sazivu EP-a bili su dio GUE/NGL grupacije (Ujedinjena europska ljevica - Zelena nordijska ljevica). To je krajnja ljevica, ona koja inzistira na vraćanje vrijednostima socijalne države i pravima za koja su se građani stoljećima borili - 8 sati rada, 8 sati kulturnog uzdizanja, 8 sati odmora.

Danas se europske zemlje olako odriču tih vrijednosti, po zahtjevu raznih moćnika i bankarskih lobija, koje se opravdano smatra "krojačima svjetske politike". S&D grupacija, u kojoj je i SDP, po našem mišljenju popušta pred zahtjevima krupnog kapitala i nemaju pravo nazivati se socijaldemokratima.

Oni se izruguju socijaldemokratskim vrijednostima i svako nastojanje da se država vrati društvenoj pravednosti nazivaju populizmom. Laburisti smatraju da je to kukavičluk i izdaja pravih društvenih vrijednosti na kojima se temelji naše, a temeljilo se i napredno europsko društvo.  (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter