Nano tehnologija štedi novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nano tehnologija je godinama bila rezervirana za vojnu i svemirsku industriju te još neke posebne i skupe grane gospodarstava. Danas je ona dostupna pa svi mogu profitirati od dobrobiti koje sa sobom donosi njeno korištenje.

U autoindustriji nano tehnologija je možda i najviše došla do izražaja jer se koristi gotovo u svakom segmentu vozila. Prije nekoliko godina Mercedes je postao prvi proizvodac koji je u ponudu uveo nano boje koje su otporne na grebanje i ne zadržavaju necistoce i vodu, a vecina proizvodaca koristi neku vrstu nano proizvoda pri izradi pojedinih komponenti.

Nano proizvodi za auto i moto segment vec su neko vrijeme dostupni i u Hrvatskoj te su dokazali svoju efikasnost. Glavne prednosti i svrha ovih proizvoda je smanjenje zagadenja i ušteda novca.

Nano keramicki aditivi za gorivo i motor održavaju i ciste sustav dovoda goriva i motor te štite tarne površine, smanjujuci naprezanja prilikom hladnog starta i produljuju trajanje motora. U motoru nece biti necistoca, kompresija ce biti povecana, a otpori u motoru smanjeni, pa ce se time smanjiti i potrošnja.

Nano sredstvo za poliranje laka automobila sprijecit ce nakupljanje necistoca, kukaca i vode na automobilu, nakupljanje kocionog praha na felgama i zaštititi lak od manjih mehanickih oštecenja. Cišcenje gotovo da nece biti potrebno, dok je za pranje dovoljan mlaz ciste vode bez ikakvih deterdženata.

Nano proizvodi su pronašli svoju primjenu i u unutrašnjosti automobila, gdje sprecavaju prodiranje tekucina i necistoca u tkanine na sjedalima, podu…

Ako posjedujete stari automobil, sredstva na bazi nano tehnologije djelomicno ce povratiti njegove originalne karakteristike, a ako je rijec o novom vozilu, ono ce dugo zadržati svoje performanse i izgled unutrašnjosti i vanjštine.


Podijeli: Facebook Twiter