Nancy Huston dobitnica nagrade za najgori opis seksa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Književnu nagradu Bad sex 2012, koja se dodjeljuje za najgori književni opis seksa u protekloj godini dobila je kanadska spisateljica Nancy Huston.

Kako piše britanski Guardian, Huston su notornu nagradu donijeli "eksplicitni opisi" u njezinu 14. romanu "Infrared", o ženi koja u trenucima strasti ubija svoje ljubavnike. Sudački žiri osvojili su njezini "životni opisi", koji uključuju takve rečenice poput "tijelo, to arhaično kraljevstvo koje donosi suze i užase, noćne more, djecu i zasljepljujuću vatru", ili "moj seks, radosno plivajući poput ribe u vodi".

Huston se trenutno nalazi u Parizu, te nije nazočila sinoćnjoj svečanosti dodjele u Londonu, na kojoj se pojavljivanje autora kako bi osobno primili nagradu općenito smatra znakom posebne hrabrosti. No, nazdravilo joj je 400 nazočnih gostiju, a najsrčaniji među njima bili su ostali nominirani - među kojima su se ove godine našli istaknuti BBC-jev urednik rubrike gospodarstva Paul Mason, nominiran za roman "Rare Earth", pjesnik Craig Raine ("The Divine Comedy"), te književni veteran Tom Wolfe ("Back in Blood"), dobitnik 2004.

Nagrada - "poluapstraktan trofej koji predstavlja seks u 1950-tima", morat će pronaći svoje mjesto na već prilično popunjenim policama - Huston je već dobitnica prestižne francuske književne nagrade Goncourt, Prix Femine, a bila je 2010. uvrštena i u konkurenciju za nagradu Orange s romanom "Fault Lines". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter