Namjerno koce tužbe protiv Rockwoola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oporba je na sjednici Opcinskog vijeca Picna natuknula da postoje sumnje da predsjednik Silvan Juran i nacelnik Ivan Frankovic, clanovi IDS-a, namjerno koce tužbu protiv Tvornice kamene vune Rockwool Adriatic.

U raspravi o tome zašto proces na Trgovackom sudu u Pazinu na temelju tužbe predane u rujnu 2010. godine još nije poceo sudjelovao je Branislav Vukojevic, odvjetnik koji sa suradnicom Adrijanom Šegon ?eromela zastupa Opcinu.

Bila je to prva i jedina odradena tocka dnevnog reda jer su u stanci nakon dva sata rada sjednicu napustili oporbeni vijecnici Branko Ružic (Nezavisna lista), Verdilio Karlic (nezavisni na listi IDS-a), Fabricio Lukež (HSLS-ovac na listi IDS-a) te Božena Sucic Juricic i Doris Floricic (obje iz Akcije mladih), a Neven Benazic (NL Kristine ?urovic) je bio odsutan pa je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Stoga nije donijeta odluka o broju etaža koje se mogu ozakoniti na nezakonito izgradenom objektu, za koju je rok donošenja istekao u subotu.

- Imam dojam da imate problema u komunikaciji s Opcinom kao i ja. Što mislite o tome, upitala je Sucic Juricic odvjetnika Vukojevica. On je odgovorio da su prije pet mjeseci Opcini poslali sudski troškovnik u iznosu od 650 tisuca kuna, no još nisu dobili odgovor, odnosno u kontaktu s Opcinom nisu bili do poziva za sudjelovanje na sjednici Vijeca.

Vijecnica je stoga predbacila Frankovicu da je zatajio Vukojevicev dopis i zanemario komunikaciju s njim. Nacelnik se pozvao na svoje pravo procjene, a procijenio je da troškovnik nije bitan jer je Opcina za ovu godinu u tu svrhu predvidjela 230 tisuca kuna, što, po svoj prilici, nece biti potrošeno te ce za 2012. godinu biti planirano svih 650 tisuca kuna.

Ružic, koji je nastupio u ime nedavno formiranog Kluba nezavisnih i vijecnika HSLS-a, koji uz njega cine Karlic, Lukež i Benazic, rekao je da imaju saznanja da su Opcina i odvjetnicki tim od suda dobili zahtjev da dostave dokaze te da to nisu ucinili. Vukojevic je to opovrgnuo i rekao da je sud poslao tužbu tuženiku na uvid, što znaci da su svi dokazi neophodni za pocetak procesa prikupljeni.

Sudenje je zapravo pocelo jer je Rockwool, ocekivano, odbio sve navode, jedino još nije održano prvo rocište, a ono bi, odvjetnikova je procjena, moglo biti sazvano do kraja godine. Ružic je ustrajao upitavši može li Opcina odrediti vijecnika ili više njih koji bi na sudu obavili uvid u predmet i tako utvrdili jesu li njihove informacije tocne, ali Vukojevic mu je odgovorio da za to može biti ovlaštena samo strucna osoba.

Predsjednik Juran je Ružiceve navode ocijenio kao dezinformacije i pritom istaknuo da je trpio pritiske ne bi li osnovao komisiju za suradnju s Rockwoolom, na što nije i nece pristati. U odnosima s odvjetnickim timom je, kaže, možda i bilo zastoja, ali suradnja nije nikada prekinuta. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter