Namirnicama našeg podneblja do ukusnog pjata

Filetiranje trilje usavršava se vježbom i ponavljanjem (Davor ŠIŠOVIĆ)
Filetiranje trilje usavršava se vježbom i ponavljanjem (Davor ŠIŠOVIĆ)

U ponedjeljak je u AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina radionicom o pripremi aperitivnih jela od riba počeo ovogodišnji ciklus edukacijskih programa namijenjenih kuharima i konobarima, koji će se nastaviti sve do kraja ožujka.

Izvrstan odaziv zainteresiranih polaznika najavljenih radionica, te planovi da se ovakve aktivnosti internacionaliziraju i institucionaliziraju kroz buduće međunarodne projekte, bili su povod da se početak ovog edukacijskog ciklusa obilježi i konferencijom za novinare na kojoj su o ovim programima novinarima govorili direktor AZRRI-ja Igor Merlić te njegovi suradnici Jasenka Kapuralin i Edmondo Šuran.

Iz broja prijava zainteresiranih polaznika odmah je proizašla potreba da se povrh ranije predviđenih 12 termina za planirane radionice uvede još dodatnih šest. Najveći je interes dosad pokazan za radionice aperitivnih jela, za pripremu jela od mesa istarskog goveda, te za tjestenine, rižote i restoranske deserte, pa će se za njih uvesti dodatni termini, a najmanje je zainteresiranih bilo za radionicu poznavanja maslinovog ulja. Većina prijavljenih su kuhari iz istarskih konoba i restorana, u nešto manjem broju i iz hotelskih restorana, a njima se sa 50 posto iznosa subvencionira pohađanje ovih radionica, dok nekolicina polaznika iz Primorsko-goranske županije plaća punu cijenu.

Prijave se primaju i dalje preko AZRRI-jevih web-stranica, i ukoliko za neke teme interes bude veći od raspoloživih mjesta, uvest će se još dodatnih termina.

"Cilj ovih radionica je da polaznici nauče neke nove stvari, ali i da potaknu vlastitu kreativnost i razvijaju nove ideje, kako bi time istarski proizvodi dobili novu vrijednost, a istarska gastronomija novi zamah", naglasio je Edmondo Šuran, podsjećajući kako su se prije 8-9 godina počele održavati prve radionice o pripremi jela s mesom istarskog goveda, a danas je ta namirnica postala pravi istarski gastronomski brend. Igor Merlić je odličan odaziv na ove radionice komentirao ocjenom da je cilj postignut, i da je kroz brojnost polaznika potvrđeno da je AZRRI odradio dobar posao kreirajući ovakav sadržaj.

Tijekom 2015. godine kroz pedesetak različitih AZRRI-jevih radionica prošlo je ukupno oko 600 polaznika, zato se za ovu godinu edukacijske aktivnosti još šire i detaljnije planiraju kako bi se povećala iskoristivost Edukacijsko-gastronomskog centra, a AZRRI-ju je cilj u skoroj budućnosti zaokružiti kompleks na Gortanovom brijegu uređenjem didaktičke farme i didaktičkog vrta. Pojedini segmenti ovog opsežnijeg koncepta već se pripremaju za kandidiranje na natječaje europskih programa Adrion, Interreg Italija i Interreg Slovenija, najavila je Jasenka Kapuralin, zaključujući:

"Želja nam je na takav način ovdje ustanoviti središnje mjesto edukacije turističko-ugostiteljskog sektora za Istru". Chef David Skoko iz čuvene konobe Batelina, široj publici poznat i iz popularnih televizijskih kulinarskih emisija, u ovoj će dvodnevnoj radionici svoje polaznike provesti kroz jeftiniji dio jadranskog ribljeg fonda i upoznati ih s nekim trikovima kako su ribu što bolje pripremiti i prezentirati. Prvog dana učilo se filetiranje i mariniranje ribe, a kao nastavna pomagala poslužile su male trilje, nekoliko listova, morska mačka, i dvije lijepe palamide. Skoko smatra da je posebno važno paziti na kvalitetu namirnica, kao i sljubljivati ih sa začinima i divljim biljem koje raste u našem kraju. Uz koromač, kadulju, listove mladog maslačka, domaće masline i slično uobičajeno bilje, Skoko je donio i nekoliko egzota, primjerice plodove kumkvata, agruma koji raste uz njegovu kuću i koje je tog jutra ubrao, zatim stabljike salikorije, koju zovu i morska šparuga, a raste uz zapadnu obalu Istre, i kao posebno iznenađenje, domaći šafran, uzgojen u Nedešćini, po njegovoj ocjeni izvrsne kvalitete.

Dok je prvog dana polaznicima pokazivao kako od te jeftinije ribe napraviti atraktivna hladna predjela, tema drugog dana su školjke i glavonošci, primjerice jela s dagnjama i lignjama, koje će se također kombinirati s jelima naučenima prvog dana. Sljedeća je na redu radionica o rižotima i orzottima, koju će 17. veljače voditi Robert Perić (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter