Nama su potrebni i Hrvati i Slovenci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podijeljeni su bili slovenski glasaci koji su prije tjedan dana izišli na birališta da bi izrekli svoje (ne)slaganje s medunarodnom arbitražom o slovensko-hrvatskoj granici i Piranskom zaljevu. Tijesnom dvopostotnom vecinom slovenski su se biraci izjasnili u njenu korist.

Primorski, bolje receno istarski dio Slovenije podijeljen je u vezi s arbitražom. S hrvatske pak strane prevladava mišljenje da je to najpametnija stvar u zadnjih 50 godina na ovim prostorima.

Ne bismo li saznali kako diše pogranicni puk u selima Škudelin, Bužin i Škrile, koji broji svega dvadesetak duša, uputili smo se prema Kaštelu i Plovaniji. Mještani u trima pogranicnim selima taj su dan proveli uobicajeno: u poljima i vocnjacima, u berbi trešanja, salate, mlade kapule i blitve.



Za našeg posjeta Škudelinu, najnapucenijem selu uz Dragonju, sreli smo nekoliko radnika i mještana koji su se nakon ranojutarnjeg obilaska kampanje vracali kucama na marendu. Prvi naš sugovornik bio je Marino Pribaz, poljoprivrednik koji se obrazovao u Sloveniji. Rekao nam je da je stanovnicima ovih sela najvažnije da se trakavica o granici privede kraju jer ovakva situacija ne treba nikome.

"Arbitraža bi trebala pridonijeti boljitku svima nama uz granicu. Nama su potrebni Hrvati i Slovenci. Osnovnu i srednju školu pohadao sam u Secovlju i Izoli te potom u Ljubljani. Moja majka je radila u Sloveniji i ima dvojno državljanstvo. Mislim da bi nam svima bilo najbolje da sacuvamo ovu multikulturalnost koju posjedujemo.

Do 1945. ovdje nije bilo nikakve granice, država je bila od Kozine do Rijeke. Katastarska opcina Piran bila je do Savudrije. Nakon tog datuma granica Slovenije i Hrvatske je postala rijeka Dragonja, no iskopom kanala svetog Odorika granica se povukla. Zbog opceg mira bilo bi bolje da Hrvati dozvole Slovencima pristup otvorenome moru. Moramo racunati na dobrosusjedske odnose...", kaže medu ostalim Pribaz.

Svima je poznato da granica samo razdvaja, a to je kod ove obitelji dodatno naglašeno. Naime, obitelj Pribaz ima velikih problema ako se neki njen clan razboli. Majka može u bolnicu u Izolu jer je slovenska državljanka, a Marino mora u Pulu jer je Hrvat. (C. B. GALIC, snimio S. RADOLOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. CIJELU REPORTAŽU MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE U NEDJELJU.


Podijeli: Facebook Twiter