Naloženo uklanjanje - antena ostala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tri mjeseca nakon što je izdano rješenje o uklanjanju antenskog sustava Hrvatskog Telekoma na adresi Monte Magno 36 u Puli, na kojoj živi gradski vijecnik HDZ-a Janko Žužic, to nije ucinjeno. O tome su nas obavijestili susjedi koji su više puta, nakon što je još ljetos antena "niknula", javno izražavali protivljenje njenom postavljanju.

- Pokušavali smo na razne nacine dobiti odgovor: od gradevinske inspekcije, Ministarstva graditeljstva, cak smo uputili apel Vladi i predsjedniku Republike, no nažalost odgovora nema ni od koga, veli jedan od susjeda.

Podsjecaju da je još u lipnju prošle godine u njihovom susjedstvu postavljen antenski prihvat, bez da se ikoga pitalo za suglasnost ili obavijestilo o namjeri.

U obrazloženju rješenja se napominje i da sama zgrada na kojoj je izgraden antenski prihvat s opremom nije podignuta u skladu s gradevinskom dozvolom pa ni antena na njoj ne može biti legalno postavljena.

- Nije nam jasno je li rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva ozbiljan dokument? Ako jest, zašto se ne postupa u skladu s onim što je odredeno?, pitaju se susjedi, uz rijeci da su naculi da se za nelegalno izgradene dijelove kuce zapravo ceka legalizacija, cime ce de facto i antena dobiti dozvolu i nece je trebati skidati.

U odgovoru Kate Gojevic, glasnogovornice Ministarstva graditeljstva i prostornoga uredenja, Glasu Istre piše da su iz gradevinske inspekcije dobili informaciju da se "predmet nalazi na drugostupanjskom rješavanju po žalbi investitora, odnosno rješenje o uklanjanju od 29. studenog 2011. godine još nije konacno".

Medutim, u rješenju od 29. studenoga 2011. piše da, po Odredbi 290. stavak 5. Zakona o prostornom uredenju i gradnji, "žalba izjavljena protiv rješenja gradevinskog inspektora ne odgada izvršenje rješenja". Dakle, antentski prihvat je trebalo ukloniti u roku od 15 dana od donošenja rješenja. (Borka PETROVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter