Naljepnice opet unutar vozila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvog dana srpnja, nakon godinu dana neuspješnog policijskog eksperimenta, naljepnice kojima se potvrduje rok valjanosti tehnickog pregleda vozila ponovno se vracaju u unutrašnjost vozila.

Isticanje na vanjsku stranu vjetrobranskog stakla pokazalo se zimus neprakticnim rješenjem, jer mnoge naljepnice nisu izdržale loše vrijeme, prvenstveno snijeg i led. Priznala je to u travnju i policija, koja je izmjenom Pravilnika o tehnickim pregledima vozila, potiho, naljepnice opet vratila u vozilo, no one koji do prvog dana srpnja budu vozili bez vanjske naljepnice, kažnjavat ce i dalje s 300 kuna.

Kako je razocarano kazala jedna citateljica iz Gorskog kotara koja je ovih dana obavila tehnicki pregled vozila, naljepnica joj je opet stavljena izvana, iako ce se za nekoliko dana ponovno lijepiti iznutra. Jednu je naljepnicu, koja joj je ove zime otpala s vjetrobranskog stakla, morala vec zamijeniti te joj nije jasno zašto odluka o vracanju naljepnice nije odmah stupila na snagu. Citateljica iz Skrada jedino se nada da joj iducih dana vanjsku naljepnicu nitko nece namjerno sastrugati.

U tocno godinu dana primjene odredbe policija je "procesuirala" ukupno 671 vozaca, od kojih ih je 181 samo upozoreno. To znaci da je naplaceno 490 kazni za neposjedovanje naljepnice i "uruceno" još 181 upozorenje zbog oštecene naljepnice. To znaci da je na neuspješnom eksperimentu vozacima naplaceno 147.000 kuna.

U slucaju kašnjenja uplate, zajedno sa sudskim troškovima, kazna se mogla popeti i na 800 do tisucu kuna, a ako je dosad po samo jednoj izdanoj naljepnici po vozilu, cija je cijena 8,47 kuna, država godišnje zaradila 12,7 milijuna kuna, to znaci da je s, primjerice, 20 posto izgubljenih ili ostruganih naljepnica mogla zaraditi dodatna 2,5 milijuna kuna. Vozacima koji su u ovih godinu dana platili kaznu, novac nece biti vracen.


Podijeli: Facebook Twiter