Naljepnica tehnickog natrag u vozilo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su, neuspješno, prezimjele na vanjskoj strani vjetrobranskog stakla, naljepnice kojima se potvrduje da je automobil prošao tehnicki pregled, ovog ce se ljeta ponovno vratiti - u vozilo.

Odluka je to Ministarstva unutarnjih poslova, koje je, potiho, i bez posebne obavijesti javnosti, izmijenilo Pravilnik o tehnickim pregledima vozila, u korist vozaca koji su tijekom protekle jeseni i zime u znacajnijem broju naljepnice gubili. I iako je pravilnik izmijenjen vec krajem ožujka, naljepnice ce se ponovno poceti lijepiti iznutra tek od 1. srpnja, a hoce li do tada policija i dalje zbog odlijepljenih ili sastruganih naljepnica naplacivati kaznu, ostaje nepoznato.

U lipnju prošle godine, podsjetimo, MUP je uveo pravilo lijepljenja naljepnice s vanjske strane, što se opravdavalo praksom u drugim europskim državama, ali i time da je osoblju u stanicama za tehnicki pregled lakše naljepnicu stavljati izvana, nego ju lijepiti iznutra.

Iako se unaprijed upozoravalo na to da mnoge naljepnice nece izdržati kišu, snijeg i led, ili pak zlonamjerno struganje, nadležni su odgovarali kako se s vanjske strane vozila nalaze i registarske oznake, kao i to da su naljepnice prošle sva testiranja koja su dokazala njihovu vrhunsku - postojanost. Praksa je ipak pokazala drugacije, pa se ove zime u Gorskom kotaru, primjerice, dogadalo da je bez nje ostajalo i po desetak vozaca dnevno.

Na pitanje koliko je vozaca do sada moralo po nove naljepnice u stanice za tehnicki pregled, u Centru za vozila Hrvatske, u cijoj se nadležnosti stanice nalaze, odgovaraju kako im taj podatak, jer imaju gotovo 150 stanica, nije dostupan. Više od placanja nove naljepnice, kažu, vozace je iritirala cinjenica što po naljepnicu moraju u neku od stanica za tehnicki pregled. A ukoliko su još imali i taj peh da ih, bez naljepnice, zaustavi policija, i naplati im kaznu od 300 kuna, odredba da se naljepnica lijepi izvana, sigurno im je bila još nejasnija.

Kako se neslužbeno može cuti, policija do 1. srpnja nece kažnjavati vozace koji ne budu imali naljepnicu, no buduci da je dotad postojeci pravilnik na snazi, postavlja se pitanje kako ce, i službeno, policija vozacima «progledati» kroz prste. Jedno je, medutim, sigurno - oni koji su dosad policiji platili kaznu od 300 kuna, novac sigurno nece dobiti natrag.

- Pravilnik koji predvida lijepljenje naljepnice izvana nije protuustavan, vec se samo shvatilo da je ovo u praksi neizvedivo, i loše, te se pravila, na srecu, mijenjaju. Iz tog razloga gradani ne mogu tražiti svoj novac natrag, istice Davor Georg Lisicin iz HAK-a, udruge koja okuplja 160.000 vozaca. Kako kaže, odluka da se pravilnik vrati na staro je dobra, a policija dotad ne bi smjela naplacivati nove kazne.

Policija vozacima nece vratiti novac od kazni za izgubljenu naljepnicu

Iz MUP-a jucer nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje koliko je kazni policija vozacima naplatila od 1. lipnja prošle godine, otkad postoji obaveza lijepljenja naljepnice izvana, do sada, vec nam je odgovor obecan za danas. Prema ranijim podacima MUP-a našem listu, od 1. lipnja prošle, do sredine sijecnja ove godine policija je prekršajno, s 300 kuna, kaznila 529 vozaca koji nisu imali naljepnicu na vjetrobranskom staklu, a koliko ih je još bez nje ostalo do kraja prilicno duge i jake zime, iz MUP-a ce odgovoriti danas.

U samo pola godine, do sredine sijecnja, znaci, vozaci su državi zbog odlijepljene naljepnice platili nešto manje od 160.000 kuna. U slucaju kašnjenja uplate od 300 kuna, zajedno sa sudskim troškovima, kazna se mogla popeti i na 800, do tisucu kuna, a ako je dosad po samo jednoj izdanoj naljepnici po vozilu, cija je cijena 8,47 kuna, država godišnje zaradila 12,7 milijuna kuna, to znaci da je s, primjerice, 20 posto izgubljenih ili ostruganih naljepnica mogla zaraditi dodatna 2,5 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter