Nalazniku tisuću kuna i GoPro kamera!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošle subote iz Pule su u bliski svemir lansirane dvije bespilotne letjelice (sonde), HISTRION 5 i 6. Nakon obavljene misije obje su sonde sletjele u akvatorij zapadno od obale otoka Cresa. I dok je HISTRION 6 u cijelosti obavio sve predviđene zadatke, pronađen prema očekivanju i dostavljen istog dana kasno navečer u laboratorij radi obrade podataka te izrade preliminarnog izvješća (koje će javnosti putem medija biti dostupno danas), kontakt s drugom sondom (HISTRION 5) izgubljen je nedugo po polijetanju.

Svi napori lociranja sonde do jučer u 13 sati nisu dali rezultata. Sada više praktično nema nade da će sonda biti locirana tehničkim putem obzirom su baterije predviđene da traju 73 sata po lansiranju, doznajemo od Marina Tumpića voditelja projekta i voditelja Astronomske udruge Vidulini. Stoga Vidulini, zajedno s partnerima i suradnicima, mole sve one koji se ovih dane zateknu s brodicama na zapadnoj obali otoka Cresa i istočnoj obali Istre, da obrate pažnju na bespilotnu letjelicu koja pluta u moru ili je nasukana na obalu. Sonda je dimenzija 15x15x45cm bijelo-zelene boje sa natpisima na sebi.

- Ukoliko ju uočite nazovite kontakt broj koji se nalazi na samoj sondi - 095/1968272. Na njoj su i natpisi na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku što i kako postupiti u slučaju pronalaska sonde. Ukoliko pronađete sondu, spremite ju na sigurno iz mora i o tome obavijestite ekipu Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini. Očekuju vas vrijedne nagrade, veli Tumpić i dodaje da će nalaznik na poklon dobiti GoPro kameru koja se nalazi na vanjskoj strani sonde te dodatnih tisuću kuna u znak zahvalnosti. U Vidulinima ističu kako je njima najvažnije da dobiju podatke i video materijale koji su prikupljeni tijekom leta bespilotne letjelice. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter