Nalazište u Kandlerovoj treba zasipati zbog zaštite

Nalazište u Kandlerovoj propada iz dana u dan (N. LAZAREVIĆ)
Nalazište u Kandlerovoj propada iz dana u dan (N. LAZAREVIĆ)

Trakavica oko garažne kuće u Kandlerovoj ulici u Puli već se toliko razvukla da će dogodine "proslaviti" desetljeće života(renja). Impresivne biljke tijekom godine preuzimaju ovo inače najveće nalazište amfora u Europi. Prije dvije godine privremeni skrbnik je postao Grad Pula, pa smo pitali što će se događati s tim nalazištem.

- Grad je postao skrbnik tog nalazišta na temelju zahtjeva konzervatora u listopadu 2011. godine. Očistili smo ga, ogradili, uredili nogostup i kontinuiramo ga čistimo da barem bude uredno. Na žalost, na tom prostoru još nije dovršeno arheološko istraživanje, što mogu učiniti jedino konzervatori svojim rješenjem, a do investitora PZ ulaganja, nemoguće je doći. Stoga radimo ono što možemo, pa smo tako i za iduću godinu predvidjela određena sredstva za održavanje. Ostalo ne ovisi o nama, ustvrdio je nadležni pročelnik za komunalni sustavi i imovinu Damir Prhat.

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Puli Zoran Glivarec, međutim, kaže da je Grad Pula, kao skrbnik kulturnog dobra, u više navrata upozoren da je potrebno hitno izraditi troškovnik radova konzervacije u suradnji sa statičarom koji posjeduje ovlaštenje za rad na kulturnom dobru, na temelju kojeg je potrebno zatražiti od Konzervatorskog odjela u Puli izdavanje prethodnog odobrenja za radove na kulturnom dobru.

- Taj troškovnik radova bi trebao utvrditi stvarne količine materijala potrebnog za zasipavanje, kojim bi trenutno neodrživo stanje trebalo dovesti u prikladnije. Ovdje naglašavam komponentu vezanu uz konstantno uništavanje kulturnog dobra radi njegove izloženosti atmosferilijima, ali i zdravstveno-sanitarnu neodrživost postojećeg stanja, kaže pročelnik Glivarec.

No, Grad Pula se očitovao da nema ovlaštenje za poduzimanje nikakvih radnji jer je prema Zakonu o vlasništvu propisano da "nositelj prava građenja ima ovlasti i dužnosti plodouživatelja". (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter