Nalazište devastiraju lopovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pri kraju je ovogodišnja etapa istraživanja golemog antickog lokaliteta na poluotoku Lorun (Loron) smještenom nasuprot naselju Cervar-Porat, koje 17 godina vode muzejski savjetnik u Zavicajnom muzeju Vladimir Kovacic i profesor sa sveucilišta u Bordeauxu Francis Tassaux, a posljednjih pet godina i profesor Antonio Marchiori s padovanskog sveucilišta te arheologinja Corinne Rousse s Ecole Francaise u Rimu.

Profesor Tassaux prikazao je projekciju izložbe o Lorunu koja je na temelju porecke iz 2008. godine bila ove godine pripremljena za francusku publiku na sveucilištu u Bordeauxu, kojom su povezali rimske bogataše, koji su bili vlasnici posjeda na Lorunu, kako slijedi iz pecata na tamo proizvedenim amforama. Medu ostalima se spominju Messalina, o kojoj su snimljeni igrani filmovi, te Calvina Crispinilla.

Ali, Tassaux je pokazao i da je tridesetih godina prvog stoljeca naše ere citava istarska obala bila nacickana rimskim rusticnim vilama uglavnom povezanima s nekom od gospodarskih aktivnosti - najcešce proizvodnjom maslinova ulja i amfora.

Objasnio je i vezu s najvecim jadranskim vivarijem, uzgajalištem riba, cije su ostatke pronašli kod rta Kupanja nedaleko od naselja Solaris na poluotoku Lanterni, pokazao neke od najzanimljivijih nalaza, medu kojima i falus isklesan u kamenu.

Izmedu 14 sati u utorak i 6 sati u srijedu, kada arheolozi nisu na terenu, nalazište su posjetili lopovi i devastatori. Neugodno iznenaden, premda su vec imali slicnih slucajeva, Kovacic je obavijestio policiju.

"Netko nam je uništio dvije sonde u dijelu gdje se pekla keramika. Ulomci amfora su razbijeni, ali najgore je to što su nam poremetili stratigrafiju sonde. To je sad gotovo beskorisno", rekao je profesor Marchiori.

Prije nekoliko godina, pak, policija je pronašla kradljivca kamenih blokova koji je razbio netom rekonstruirani zid. (S. MATEJCIC)

CIJELU REPORTAŽU S ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter