Nalazi s gradine bili su prvi muzejski postav

Sudionici na prvom Picugu (G. PRODAN)
Sudionici na prvom Picugu (G. PRODAN)

Porečki je muzej godinama zatvoren, jer obnova matične palače Sinčić i uređenje novog postava nikako da krenu, pa su se njegovi djelatnici domislili da važnu obljetnicu - 130 godina njegova osnivanja, po čemu je najstariji u Istri - obilježe na otvorenom. Danas je za građane organiziran edukativni izlet na Picuge, tri brežuljka kraj Valkarina u porečkom zaleđu na kojima su ljudi živjeli prije četiri tisuće godina, još u brončano doba. Jedna je to od 60-ak nekadašnjih gradina, kašteljera, pretpovijesnih naselja na Poreštini, a kao meta nije slučajno odabrana.

Naime, tu je arheolog Andrea Amoroso 1883. počeo istraživati grobove željeznodobne nekropole, a nalaza je bilo toliko da je već sljedeće godine potaknuo osnivanje Pokrajinskog arheološkog muzeja u Poreču i bio je njegovim prvim ravnateljem, moglo se čuti od arheologa Davora Munde iz Zavičajnog muzeja Poreštine koji je bio jedan od vodiča na ovom zanimljivom izletu.

Nakon jutarnjeg okupljanja na Trgu slobode gdje je 50-ak Porečana, a i nekoliko gostiju, pozdravila ravnateljica muzeja Elena Uljančić-Vekić, skupina je pješke krenula prema gradskom groblju pa preko Garbine i Valkarina do Picuga. Oko šest kilometara šetnje prekidano je da bi se usput ispričale zanimljivosti iz duge i bogate porečke povijesti. Vekić-Uljaničić govorila je o vodoopskrbnim objektima i porečkim grobljima, povjesničar Gaetano Benčić o brojnim crkvama i crkvicama rasutim u porečkom predgrađu i okolici kojih danas više nema, kustosica u porečkom muzeju Elena Pustijanac o imanju nekadašnjeg poljoprivrednog instituta i škole, Munda o pretpovijesti i kasnijim rimskim cestama i centurijaciji... Na putu za Picuge izletnici su prošli uz još jedno važno gradinsko naselje koje je egzistiralo na brežuljcima Sv. Anđeo i Mordele, poznato i po ostacima prethistorijskog svetišta. Da bi pak stekli utisak o konceptu gradine kao na brijegu utvrđenog naselja, gotovo svi su se sudionici popeli na prvi od tri Picuga uživajući u panorami središnjeg dijela Poreštine.

Naposljetku, ugodno je druženje završilo okrepom u prirodi, uz gulaš koji je spremio vrijedni tehnički radnik porečkog muzeja Amir Kurtić. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter