Nalazi brže gotovi, a dijagnoze preciznije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucer je u pulskoj bolnici svecano predstavljen "najnoviji djelatnik" koji je nedavno poceo s radom u Djelatnosti za laboratorijsku dijagnostiku, a koji je osuvremenio i ubrzao rad tog odjela.

Rijec je o uredajima novog integriranog sustava predanalitike, biokemije i imunokemije tvrtke Roche, cijom se kupnjom bolnica svrstala rame uz rame s KBC-ima Rijeka i Zagreb, jedinim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj koje su dosadašnji laboratorijsko-analiticki rad zamijenile ovakvim uredajem. Tocna cijena ove znacajne investicije ostala je neiskazana, iako je voditeljica laboratorijske djelatnosti dr. sc. Lorena Honovic rekla da su "ostali unutar mjesecnog budžeta od oko 700 tisuca kuna".

- Danas vam predstavljamo jedno od najvecih dostignuca u analitici, cijom smo nabavom ucinili znacajan iskorak u poboljšanju i povecanju kvalitete rada našeg laboratorija. U zadnjih nekoliko godina vec je došlo do velikih promjena u našoj djelatnosti, povecan je broj analiza, a istodobno se smanjuje broj ljudi potrebnih u laboratoriju, jer ih zamjenjuju suvremeni strojevi.

Danas je naša djelatnost ustrojena tako da ima cetiri odjela u kojima rade 52 djelatnika, kojima cemo svakodnevni rad dodatno olakšati i ubrzati ovim uredajima buduci da pulski laboratorij prima izmedu 600 i 700 pacijenata dnevno, rekla je Honovic.

Odsad ce analiza primljenih uzoraka na dnevnoj bazi biti daleko brža buduci da je u niz uredaja koji sada dominiraju glavnom prostorijom laboratorija integrirano osam razlicitih radnih mjesta. Stroj može u sat vremena primiti 300 uzoraka krvi, urina i drugog u zatvorenim epruvetama, a ovisno o tome naredi li mu se da obavi biokemijsku ili imunokemijsku analizu, za prvi mu je rezultat potrebno oko pola sata.

Shodno tome, pulski ce laboratorij sada imati u jednom osmosatnom radnom danu gotove nalaze za otprilike 600 uzoraka. Ako se radi o hitnom nalazu, epruveta se stavlja u poseban ulaz, a takav se uzorak obraduje za otprilike 15 do 20 minuta. Osim toga, uredaj arhivira sve dobivene podatke, koji se ocitavaju na racunalu, gdje ih djelatnik prije izdavanja nalaza kontrolira, tako da se isti uzorak i njegova analiza mogu ponovno pronaci i provjeriti cak i nekoliko godina kasnije.

Ovaj sustav, kako nam je receno, nece dovesti do smanjenja broja radnih mjesta u laboratoriju, vec ce sada njegovi djelatnici imati više vremena za obavljanje drugih poslova.

Kao što je poznato, laboratorijski tehnicari od ponedjeljka su poceli prikupljati uzorke krvi po ambulantama opce medicine Pule i okolnih opcina.


Podijeli: Facebook Twiter