Nakupine slične pjeni uz zapadnu obalu Istre


Nekoliko nam je čitatelja, vjerujući da se radi o zagađenju, poslalo snimke nakupina sličnih pjeni na plažama uz zapadnu obalu Istre. Znanstvenici rovinjskog Centra za istraživanje mora (CIM) Instituta "Ruđer Bošković" (IRB) nam danas nisu mogli reći o čemu se radi. Ipak, od njih doznajemo da je zbog naglog zatopljenja mora te dotoka velikih količina vode iz talijanskih rijeka, koje se slijevaju u plitki akvatorij sjevernog Jadrana došlo do neuobičajenih pojava koje upravo analiziraju.

Za posljednjeg redovnog istraživanja 20. lipnja, na potezu od Rovinja do delte rijeke Po, koji uključuje 14 postaja do granice talijanskih teritorijalnih voda, zabilježili su pojačanu pojavu fitoplanktonske biomase. Najveće količine zapažene su na najudaljenijoj mjernoj postaji na sjevernom Jadranu u sloju od osam do 30 metara dubine.

- Ako se na moru zadrže sadašnji hidrografski uvjeti, kao što su sustav strujanja, izrazita raslojenost i toplo vrijeme, naši znanstvenici smatraju da bi moglo doći do značajnijeg nakupljanja organske tvari i stvaranja tzv. sluzavih nakupina, saznajemo iz priopćenja koje smo dobili od glasnogovornice IRB-a Petre Buljević Zdjelarević

Istraživači pretpostavljaju da je njihova pojava posljedica visokih temperatura mora i smanjenog saliniteta mora uslijed velikog priljeva slatkih voda u more, a pojavljuju se neredovito, otprilike svakih 10 do 15 godina. Pod utjecajem specifičnog strujanja i djelovanjem dnevnih vjetrova moglo bi doći do masovnog nakupljanja sluzavih tvorevina uz zapadnu istarsku obalu, a moguće je i u Kvarneru i Riječkom zaljevu.

U CIM-u ističu da su ovakve nakupine po svom sastavu polisaharidi te su zbog visoke hranjivosti pogodne za preživljavanje raznih bakterija, a u kontaktu s kožom može doći do osipa i sličnih pojava, pa ih treba izbjegavati.

U raslojenom istraživanom vodenom stupcu temperatura mora se u površinskom sloju kretala od 29 stupnjeva na deset morskih milja od obale do više od 27 stupnjeva milju od Rovinja.

Zabilježene temperature su najviše ikad izmjerene na postaji 13 milja od Rovinja i odstupaju za gotovo šest stupnjeva od uobičajene za to doba godine. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter