Nakupine Predraga Todorovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre u galeriji Anex Multimedijalnog centra Luka održalo otvorenje izložbe Predraga Todorovica naziva "Nakupine". Izložbu su otvorili Alen Floricic i Mladen Lucic, koji je napomenuo da Todoroviceve radove poznaje još od 90-ih godina, kada je autor izlagao na Zagrebackom salonu mladih.

- Iznenadilo me tada što mladi covjek koji je tek završio akademiju ide u pravcu informela. Njegov informel ipak nije radikalan. Termin "nakupine" adekvatno opisuje njegov opus u kojem je jasno iluzioniranje prostora. Todorovic koristi prostor kao svojstvo, a ne samo realnost. Ono što možemo pogledati na ovoj izložbi su i nove igre simbolima koji prije nisu bili prisutni u autorovim djelima - on je, naime, izbjegavao svaku narativnost, a sada je krenuo u novu avanturu, kazao je Lucic.



U predgovoru kataloga izložbe koji takoder potpisuje Lucic navodi se da Todorovicev "crtež posvaja prostor, a to je naglašeno zarobljavanjem prostora spiralnim linijama koje oznacuju dvosmislenu granicu unutrašnjeg i vanjskog prostora. Ta granica odbija definirati što je prostor unutar crteža, odnosno prostor koji crtež emanira prema vanjskom svijetu.

Približavamo se trecoj dimenziji jer uocavamo pojavljivanje volumena unutar gustih nanosa crtežom izgrebene bojane voštane površine, što se može ocitati kao svojevrsna nakupina, izvjestan reljef, ali možda cak i objekt, što je kao objedinjujuca forma najbliže autorovom umjetnickom razmišljanju jer prostor u novim Todorovicevim crtežima postaje predmet sugestije, a ne realnosti, piše Lucic.

Izložba u galeriji Anex MMC-a Luka ostaje otvorena do 29. lipnja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter