Nakratko underground

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije glazbene veceri ovogodišnjeg Art & Music festivala koji se održavao na tvrdavi Casoni vecchi ponudile su više razlicitih pristupa stvarnosti, kao i stvaralaštvu uopce.

Petak je obilježen radikalnom kritikom društva, sustava i glazbenog angažmana. Zdenko Franjic, vec kultna licnost nezavisne scene, svojim djelovanjem, ponajprije kao izdavac i selektor vlastite piratske etikete Slušaj najglasnije, propagira samizdat rješenja. Na taj nacin, izbjegavajuci monopol medija i izdavackih kuca, doprinosi neposrednom kontaktu izmedu izvodaca i publike, protoku informacija i materijala.

To definira njegovu poziciju otpora koja ne završava bojkotom i pesimizmom, vec potice individualno djelovanje jer, kao što je i naglasio, "pišete li ili svirate, tražite li izdavaca, ja cu vam to izdati". U tom duhu, preksinoc, druge veceri, i sam se predstavio kao autor - lutajuci ?idej Zdena, prvo kao kantautor s virtualnim bendom, a na kraju veceri i s DJ setom.



Vratimo li se ponovno na prvu vecer i cjelovecernji nastup slovenskog umjetnika Marka Brecelja, postat ce ocita relevantnost i težina svih njegovih sumnji prema trenutku u kojem živimo. Svojim nastupom postavio je kljucna pitanja koja se, iako opcenita, vrlo lako mogu konkretizirati na primjeru Pule.

Sumnja prema sistemu nastavlja se i u sumnji prema alternativnoj sceni sa svim njenim elementima. Bojazan da mjesta od kojih se ocekuje da ponude prakticnu alternativu postanu puka zabavišta aktualizirala se druge veceri festivala. Potvrdio je to i daleko veci broj posjetitelja nego vecer ranije, kao i sami izvodaci.

Subotnju vecer u tvrdavi Casoni vecchi otvorio je cetveroclani pulski alternativni punk rock bend Sake. Clanovi mahom poznati po ranijim angažmanima, vec godinama okupljeni u ovom sastavu, stvorili su vlastitu publiku, koja je sinoc dobro reagirala. Mocno ozvucenje, kao i akustika centralnog dvorišta tvrdave, dodatno su osnažili žestoki Sake, cija je prepoznatljivost nesputan ženski vokal.



Koparskom Dance Mamblita nastup nije bio prvi na A&M festivalu, naime, u natjecateljskom dijelu nastupili su prije nekoliko godina. Ugodna jednolicnost aranžmana držala je pažnju slušatelja i zbog posvecenosti i energicnosti ovog bas-bubanj dvojca.

Nedvojbeno najocekivaniji nastup veceri bio je onaj rijeckog benda One Piece Puzzle, svojevremenih pobjednika festivala. Svirali su uglavnom vec poznate hitove s par izleta k recentnim uracima, koji ipak ne dostižu prethodno. Scenski novitet im je prateca plesna skupina Orgazam.

Kao što su i sami u jednom od intervjua izjavili, iako je njihov izricaj nekonvencionalan, oni su komercijalni bend. Njihova žestina prilicno je režirana, a time se na trenutke približava pukom dekoru. To nas vraca na pitanje pristupa, odnosno želimo li zabavište ili smisao.

Ipak, ovogodišnje skromno izdanje Art & Music festivala bilo je zapravo pravi underground. Svjesno ili nesvjesno, neagresivna reklama uoci festivala rezultirala je probranom publikom. Usprkos ljetnom, festivalskom, konzumeristickom kontekstu u kojem se zbog datuma održavanja našao, ovaj festival ponudio je, dobrim dijelom, pravi sadržaj, a ne kamuflažu njegova nedostatka razonodom. (M. BARADIC)


Podijeli: Facebook Twiter