Nakon živog ljeta Fažana opet navlači zimsku masku

(Z. STRAHINJA)
(Z. STRAHINJA)

Suncobrani su položeni, drvene klupe i stolovi pred ugostiteljskim lokalima posloženi. Fažana je, u skladu s osvojenim ovogodišnjom trećim mjestom najbolje male turističke destinacije, opet počela živjeti izvansezonsku priču "našeg malog mista". Barem kada je đir na rivi u pitanju.

Kao da su desetljeća prošla otkako su još prije mjesec i pol, dva ovdašnjom rivom milile stotine turista, kozmopolitski svijet, u potrazi za slobodnim stolom mnogih restorana, konoba, kafića. Oni objekti koji nisu stavili ključ u bravu, ostat će otvoreni možda još koji tjedan, a onda će se gemišt i kava piti tek u pojedinim kafićima otvorenih i zimi na sreću lokalaca. A pri svemu tome treba imati i na umu da je Fažana u turističkom smislu čak i sve uspješnija izvan ljetne špice.

Ipak, nemir i višak decibela tijekom prijepodneva u studenom može na rivu donijeti tek poneka grupa kontinentalaca koja čeka prijevoz za Brijune, "feri" koji prevozi službena vozila Nacionalnog parka, ili zvuk kompresora visokotlačnog perača.

To Goran Vujadinović čisti oplatu ribarsko-turističkog broda "Rea" izvučenog na obalu nakon završene turističke sezone. Tijekom ljeta na palubi se brodice u vlasništvu turističke agencije izležavaju izletnici, zimi je okupiraju mreže i kašete s ribom.

- Da, ljetna je sezona gotova. Izvukli smo ga vani da ga malo sredimo jer se pripremamo za ribarsku sezonu. Sada ćemo ići na švoje. Mada kažu da ih još nema, ali počet će brzo i to će biti udarno. Nakon švoja malo ćemo se odmarati za blagdane s obitelji i onda opet kreću pripreme za sezonu, kaže Vujadinović. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter