Nakon Vatikana Rakljanci zabavili posjetitelje zagrebačkog adventa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji bogat program Kulturno-umjetničkog društva Mate Balote iz Raklja, nije mogao završiti bolje nego nastupom na zagrebačkom adventu, na Trgu bana Jelačića, te nastupom ne televizijskoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Naime, KUD Mate Balota postoji i djeluje već 22 godine, i to u tri sekcije, svirači, plesači, i kantaduri. Plesači imaju četiri sekcije, i to od najmlađe predškolske grupe, do školaraca od 1. do 5. razreda, od 5. do 8. razreda i nastupna grupa u kojoj su plesači od srednje škole, pa nadalje. Koreografiju i prve plesne korake postavio je Stjepan Celić, te sada njegovi učenici, Željko Percan i Martina Valić prenose stečeno znanje na te nove mlade generacije. Kantaduri također imaju dvije grupe i to one najmanje koje uvježbava Cvitko Brgić, te već iskusne, i svima poznate one malo vremešnije. Od ovogodišnjih iznimno bogatih gostovanja i nastupa, svakako valja istaknuti, sudjelovanje na Vinkovačkim jesenima, nastup na Trgu sv. Petra u Vatikanu, nastup na adventu u Zagrebu, te nastup u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Mate Balota povezuje Rakalj i Zagreb

Budući da postoji iznimno dobra suradnja između KUD-a Mate Balota i Grada Zagreba Rakljanci su pozvani da sudjeluju na jednom od najposjećenijih adventskih destinacija u Europi, te su u petak navečer pred prepunim trgom u Zagrebu nastupili na centralnoj pozornici, te time predstavili Istru, Općinu Marčana i svoj Rakalj. Na trgu su se plesom i svirkom predstavili oni najmlađi članovi kulturno umjetničkog društva, dok su oni malo stariji otplesali balun, settepassi, špic polku. Čim su trgom Bana Jelačića zasvirile roženice i kantom na tanko i debelo oko pozornice se okupio veliki broj znanih i dragih osoba iz Istre, koji su bili na Adventu u Zagrebu, ali isto tako veliki broj stranaca, koji su sa posebnim zanimanjem slikali i snimali cijeli nastup. Delegaciju Općine Marčana predvođenu općinskim donačelnikom Marijanom Kostešićem, predsjednikom općinske Zajednice sportova Darkom Petrićem i predstavnike KUD-a ugostio je na prigodnom božićnom domjenku sam zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uz suradnika Tedija Lušetića koji je istaknuo zadovoljstvo sadašnjom suradnjom između Grada Zagreba, Općine Marčana i KUD-a Mate Balota. Isto tako je prihvatio poziv općinskih vlasti da bude gost u Općini Marčana u skorije vrijeme. U subotu su se Rakljanci uputili na Hrvatsku radioteleviziju gdje su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska u 30 minutnom izlaganju prezentirali običaje svojeg zavičaja, Općinu Marčana, svoj Rakalj, kao i neizostavan lik Mije Mirkovića – Mate Balote. Nastup su započeli najmlađi članovi plešući balun uz roženice, te se nastavilo razgovorom, gdje je predsjednik Josip Percan istaknuo poseban značaj Mije Mirkovića u povezanosti Zagreba i Raklja.

Orihi i jabuke za "dobru ruku"

Uz recitaciju Mate Balote "Božićna pjesma" izvrsna interpretatorica Mara Valić približila je prošle dane i vrijednosti Božića, okupljanja familije oko zajedničkog blagdanskog stola kojeg su Rakljanci posebno pripremili za ovu priliku. Našlo se na stolu sve što se nekad, a i sada još uvijek, po tradiciji priprema u ovim blagdanskim danima. Bilo je na stolu posutica sa slanim srdelami, bakalaja, maneštra od slanca skuhana i prezentirana u Rakljansken loncu, smokvenjak, fritule, kroštule, sir i pršut, kobasice i zarebnjak, domaći kruh i kolač, istarska supa, mendule, orihi i jabuke za "dobru ruku", vino, rakija i maslinovo ulje. U svim tim delicijama su nakon snimanja uživali domaćini, na radost gostiju, koji su se u Rakalj vratili sretni, ponosni i ispunjeni radošću, što su još jedanput prezentirali svoju kulturnu baštinu, svoj zavičaj i svoj kraj, pred mnogobrojnim gledateljima ispred malih ekrana. (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter