Nakon ulaska u EU nema promjena za gospodarstvo Istre

Sjednica Gospodarskog vijeća HGK-Županijske gospodarske komore (M. MIJOŠEK)
Sjednica Gospodarskog vijeća HGK-Županijske gospodarske komore (M. MIJOŠEK)

Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, potražnja za proizvodima istarskih poduzetnika gotovo da nije porasla. Naime, prema anketi HGK-Županijske gospodarske komore, čiji su rezultati predstavljeni na sjednici Gospodarskog vijeća ove komore, iz 83 posto od 72 anketirana trgovačka društva u Istri odgovorili su da potražnja nije povećana.

Čak 79 posto anketiranih tvrdi da nisu postali konkurentniji. Većina tvrtki nije uočila nikakve promjene u dugoročnom financiranju investicija (86 posto), tržištu rada (81 posto), u tekućem financiranju i likvidnosti (78 posto), dostupnosti i cijeni kapitala (72 posto) i javnoj nabavi (72 posto).

No, gospodarstvenici su pozitivnim ocijenili ukidanje uvoznih ograničenja, prvenstveno carina (57 posto), dok među negativnim učincima na poslovanje prevladavaju administracija, porezni sustav, cijene energije, sustav državnih potpora te dostupnost i cijena kapitala.

Sjednicu je otvorila predsjednica Županijske gospodarske komore i GV-a Jasna Jaklin Majetić, koja je obavijestila poduzetnike da još nema novosti o nastavku gradnje Istarskog cestovnog ipsilona jer se čeka mišljenje Europske komisije o državnim potporama dodijeljenim Bina Istri.

U Istarskoj su županiji samo u rujnu registrirane 683 nove tvrtke, što je predsjednica protumačila jednostavnom procedurom osnivanja tvrtki, premošćivanjem problema predstečajnih nagodbi ali i posljedicom zakona o legalizaciji kojim je omogućeno ozakonjenje djelatnosti.

Istarski župan Valter Flego kazao je da javni sektor priprema proračune za 2014. godinu, pri čemu će prioriteti biti mjere pomoći gospodarstvu i poljoprivrednicima, zadržavanje standarda u socijali, zdravstvu i školstvu budući da država kani "spustiti" 11 milijuna kuna manje nego lani, te, na koncu, priprema EU-projekata.

O stanju istarskog gospodarstva raspravljali su predstavnici strukovnih grupa, među kojima se isticao Miro Mirković, direktor pulske Ceste i predsjednik Strukovne grupe graditeljstva, koji je kazao da je graditeljstvo najviše pogođeno krizom.

- Svi pokazatelji u zadnjih pet godina su negativni. Od 2008. do danas u graditeljstvu Hrvatske je izgubljeno 50.000 radnih mjesta, a trend u 2013. je još gori nego lani. U ovoj djelatnosti nema planiranja, radi se stihijski. Cesta od lipnja do 15. listopada nema nijedan ugovor. Ugovara se polovicom listopada i zahtijevaju ubitačni tokovi jer radovi moraju biti gotovi prije sezone, rekao je Mirković.

Darko Banko, predsjednik Strukovne grupe cestovnog prometa, upozorio je na težak položaj prijevoznika, suočenih s inozemnom konkurencijom. Prijevoznici su razjedinjeni, prepušteni samima sebi, bez ikakvih potpora.

I metaloprerađivači, koje predstavlja Slobodan Buršić, pretrpjeli su krizu, a s velikim sustavima, poput Uljanika i Tehnomonta, povezani su pupčanom vrpcom. Stoga je apelirao da se pomogne velikim sustavima. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter