Nakon ulaska u EU, cilj nam je Schengen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović razgovarao je u srijedu u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom o završnom izvješću o pretpristupnom monitoringu te o nizu pitanja koje Hrvatsku čekaju uoči stupanja u članstvo.

"Bilo je riječi o završnom izvješću o monitoringu, koje je dobro. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele će doći u Zagreb 26. ožujka na sjednicu vlade koju ćemo za tu prigodu organizirati i predstaviti to izvješće. Ta priča je gotova, svoj posao smo obavili. Ostalo su bili mnogobrojni detalji koji moraju ostati u zoni diskrecije. Ja sam zagovarao neke hrvatske intrese, ne kadrovske", rekao je Milanović novinarima nakon razgovora s Barrosom u četiri oka koji je trajao sat vremena.

Na pitanje je li bilo govora o hrvatskom kandidatu za povjerenika u Eurposkoj komisiji, Milanović nije želio spomenuti ime, dodavši da se više razgovaralo o profilu kandidata. "Što se povjerenika u Komisiji ne bih htio skakati pred rudo, premda se u Hrvatskoj manje više opravdano spekulira s jednim imenom. Međutim o tome odlučuje predsjednik Komisije i Europski parlament. To neće biti tema prije završetka izbora za Europski parlament u Hrvatskoj, nego nakon toga", rekao je premijer Milanović.

Milanović je rekao da je jedan od prvih ciljeva Hrvatske nakon ulaska u EU, ulazak u schengenski prostor, unutar kojeg ne postoje granične kontrole. "Možda to možemo postići do kraja moje vlade, to je politički cilj", rekao je.

Milanović je dodao da mu je važno da se izbori za Europski parlament održe odvojeno. "Važno mi je da ti izbori budu odvojeni, jer su prvi, makar za mandat od samo godinu dana, da se ne organiziriju u paketu s drugim izborima, da ljudi, hrvatski građani vide što nudimo, tko su ti ljudi, koje će pozicije zastupati u Europskom parlamentu, da se to negdje ne sakrije u nekoj općoj gužvi zajedno s nekim velikim izborima, jer i ovo su, u stvari, veliki izbori", rekao je.

Premijer Milanović će u četvrtak i petak kao promatrač sudjelovati na summitu čelnika EU-a, koji će uglavnom biti posvećen gospodarskim pitanjima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter