Nakon svake jače kiše ulica im postaje - bazen

Cijela ulica zapliva za svake jače kiše
Cijela ulica zapliva za svake jače kiše

Sponzina ulica na Velom Vrhu i jučer je postala - bazen. Velika količina kiše koja je pala tijekom noći i katastrofalno stanje ulice kumovali su stvaranju velike lokve nasred ceste. Isti je problem bio i lani, a nastavio se i dalje - uslijed svake jače kiše, makadamska prometnica koja je puna rupa ispunjava se vodom i otežava život stanarima te ulice. I mi smo na to loše stanje u ovoj gradskoj ulici ukazivali više puta, ali su nam nadležni iz gradske uprave odgovarali tek da će se prometnica sanirati "u narednom periodu" ne definirajući kada će taj "naredni period" biti.

Školarci padali u lokvu

Tek je prošle godine, u drugoj polovici studenog, stiglo obećanje da će se "pristupiti sanaciji makadamske prometne površine". A kako bi se prometnica trajno uredila asfaltnim slojem potrebno je izraditi projekt cijele prometnice koja bi obuhvatila i izgradnju infrastrukture koja nedostaje. Međutim, već su tada nadležni istaknuli "nepremostiv" problem, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s privatnim vlasnicima zemljišta uz prometnicu.

No, dok Grad Pula "rješava" projekt, stanari se svakom jačom kišom i dalje bore s poplavama. Tako je bilo i jučer ujutro nakon kišovite noći kada je ulica, od brojeva 33 do 37, doslovno plivala. Čak toliko da su stanari bili prisiljeni pumpama ispumpavati vodu ispred svojih kuća.

- Ovaj se problem godinama ponavlja jer se Grad ne može dogovoriti s vlasnicom dijela ceste. Riječ je o 150 metara makadamske ceste u privatnom vlasništvu i Grad se ne može s vlasnicom dogovoriti o cijeni. Umjesto toga svake godine nasipava prometnicu tucanikom, toliko da je sada stvorena barijera na dijelu ceste zbog koje voda ne može otjecati, kaže nam jedan, ogorčeni stanar ulice.

Problem kišovite noći najviše su, osim stanara, osjetili i školarci prilikom jutarnjeg odlaska u školu. Kako je voda preplavila cijelu širinu ulice mnogi su se preko zidova dvorišta probijali do škole. No, neki nisu bili spretni pa su sa zidova padali u vodu.

- Školarci ne mogu tuda u školu kada ulica pliva. Penju se po zidovima, ali i padnu u lokve. Stoga idu preko Paduljskog puta, a tamo je promet velik, a ulica bez nogostupa, govori stanar Sponzine ulice.

Pokrenut otkup zemljišta

S obzirom da su u nekoliko navrata zvali u pomoć nadležne, a ništa se nije dogodilo jučer ujutro pokušali su uzeti stvar u svoje ruke. Međutim, ispumpavanje ulice nije im išlo od ruke.

- Probali smo ispumpavati vodu, ali ne ide. Mi ne možemo ni u kuću ni iz kuće. Poštar nas je obavijestio da nam više u takvim uvjetima neće donositi poštu, čak su i smetlari rekli da neće dolaziti isprazniti kante kad su ovakvi uvjeti. Možda je za Grad ovo mali komunalni problem, ali za nas je velikI. Mi plaćamo odvodnju, ali voda ne odlazi. Više puta smo se obratili i Gradu i komunalcima, ali nitko ne reagira. Kako ovdje dolaze i turisti u kvart jasno je da se iščuđavaju, zaključuje stanar.

Zbog čega Grad Pula u proteklih godinu dana nije riješio ovaj problem, jer i tada su stanari ukazivali na problem, upitali smo nadležne. No, osim da je pokrenut proces otkupa privatnog zemljišta, potrebnog da bi se uredila prometnica, novosti oko izgradnje infrastrukture u Sponzinoj ulici nema.

- Za rješavanje problema plavljenja u Sponzinoj ulici potrebno je izgraditi oborinsku odvodnju u svrhu čega je Grad Pula pokrenuo postupak otkupa privatnog zemljišta. Grad Pula je već bio pristupio sanaciji makadamske prometnice, no za trajno rješenje potrebno je izraditi projekt cijele prometnice koja bi obuhvatila i izgradnju nedostajuće infrastrukture čemu će se pristupiti prilikom izrade narednih programa gradnje, odgovorili su iz Grada Pule. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter