Nakon sto godina plin se vraca u Rovinj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tijeku su radovi na izgradnju plinovoda u Rovinju. Trenutno se gradi glavni vod od mjerno-redukcijske stanice s pogonom za odorizaciju plina na Turnini prema poslovnoj zoni Gripole. U pulskoj Plinari, koja ima koncesiju na izgradnju mreže, saznajemo da ce prvi potrošaci u Rovinju biti prodajni centri Eurotrade i Eico na Gripolama, koji imaju projekte i vec su prilagodili svoje instalacije za prihvat plina.

Buduci da se cijevi plinovoda postavljaju uz kolektor kanalizacije od Gripola do Štange, graditelji plinske mreže ce se brzo naci u najprometnijoj rovinjskoj ulici Istarskoj. Mreža u Istarskoj trebala bi biti postavljena do turisticke sezone. Nakon sezone širit ce se preko Vijenca brace Lorenzetto do Mirne, gdje ce biti postavljena redukcijska stanica za povijesnu jezgru.

U Plinari kažu da se svi koji se žele prikljuciti na plin mogu javiti sa zahtjevom. Za prikljucenje se sada placa osam tisuca kuna, a od 1. travnja cijena prikljucka ce pasti na šest tisuca kuna. Za korisnike koji vec koriste butan plin troškovi ce biti minimalni. Plinara ce im naime samo zamijeniti dizne i moci ce prijeci na prirodni plin, koji je s 3,2 kune po kubiku najjeftiniji energent, a po karakteristikama i ostacima sagorijevanja i najcišci. Ostali korisnici morat ce postojece kotlove na lož ulje mijenjati s bojlerima za plin, koji su jeftiniji.

Svi ovi ogranci, a potom i razvodenje plina po domacinstvima, trebali bi se izgraditi u narednih pet godina. U prvoj fazi, koja je u tijeku, izgradit ce se gotovo šest kilometara, a do kraja plinofikacije preko 30 kilometara plinovoda.

Zanimljivo je da Rovinj dobiva plin nakon više od stoljeca. Rovinj je naime od istarskih gradova prvi dobio plin nakon Pule. Plinara u kojoj se plin dobivao destilacijom ugljena izgradena je 1905. uz tvornicu Ampelea, pretece Mirne. U nekoliko sljedecih godina grad je prvo dobio plinsku rasvjetu uzduž rive i molova, a potom je plin stizao do industrijskih pogona i domacinstava. Plinara je djelovala do 1960., a i danas se za iskopa znaju naci stare olovne plinske cijevi. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter