Nakon sinoćnjeg neverina osam osoba spašeno

Lupita Nyong'o (Reuters)
Lupita Nyong'o (Reuters)

U noći između subote i nedjelje, oko dva sata ujutro, jak neverin pogodio je zapadnu obalu Istre, a dramatična i neprespavana noć zbog jakoga vjetra i valova nautičarima je priuštila mnoge probleme. Na sreću, ozlijeđenih osoba nije bilo, a zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac kaže kako su njihovi djelatnici imali svega dvije intervencije zajedno s djelatnicima Lučke kapetanije zbog spašavanja plovila na moru, dok na kopnu nije zabilježen niti jedan slučaj.

Vatrogasni gliser

Zbog jakog neverina Županijski je centar za spašavanje zaprimio tri dojave i sve su se odnosile na havarije i probleme s plovilima. Prva je stigla u 2.25 sati s viješću da se uz plutajuću barijeru kod porečke luke nalazi motorno plovilo i na njemu više osoba kojima je potrebna pomoć. Pola sata kasnije dojavljeno je i nasukavanje jedrilice u akvatoriju Valdibora u Rovinju s koje su potom spašene četiri osobe intervencijom pripadnika rovinjske Javne vatrogasne postrojbe s tri vozila i jednim gliserom.

Zadnja dojava o traženju pomoći zabilježena je u 3.30 sati, a javljala je o jedrilici koja je kod porečkog hotela Parentium udarila u hridi. Brzom intervencijom pripadnika porečke vatrogasne postrojbe i ona je privezana uz obalu, a jedriličar je spašen.

Nakon neprespavane noći nautičari u porečkoj luci, ali i oni u sportskome dijelu luke otkrivali su mnoga oštećenja na plovilima, a neke su manje pasare i potonule. Nitko od vlasnika plovila nije bio raspoložen za razgovor.

Saniranje posljedica

Jahtaši usidreni u neposrednoj blizini carinskoga gata, vidno izmoreni, prali su plovila i mijenjali špage, dok su domaći s nevjericom razgledavali ili izvlačili iz mora svoje razbijene sportske brodice. Najviše njih stradalo je u dijelu pristaništa za brod koji vozi na otok Sveti Nikola. Kako izgledaju posljedice, dovoljno govore fotografije. (Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter