Nakon sezone zahuktali su se komunalni radovi

Gradnja parkinga iza hitne
Gradnja parkinga iza hitne

Kraj turističke sezone neposredno označava i početak komunalnih radova na području grada Umaga, kao i početak realizacije većih strateških projekata. Već je u tijeku niz projekata koji će dodatno obogatiti naš grad i podići ga na ljestvici najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj, izjavio je gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

U sklopu projekta ''Smart city-Green city'' u tijeku je rekonstrukcija oborinskog sustava i vodozaštite grada, odnosno propusta ispod ceste Umag - Buje. Radovi su dio projekta izgradnje oborinskog sustava i vodozaštite grada, u sklopu kojeg se planira i rekonstrukcija umaškog potoka, a investicija cjelokupnog projekta iznosi oko 9 milijuna kuna.  Završetak radova planiran je krajem ove godine. Također, izvodit će se rekonstrukcija na dijelu prijelaza potoka preko Kolodvorske ulice, a projekt obuhvaća rušenje mosta i preuređenje dijela kanala od oko 50 metara. Radovi kreću krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Kolodvorska ulica

- Proširenje Kolodvorske ulice rezultirat će prometnicom u četiri trake. U sklopu projekta planirana je rekonstrukcija svih instalacija u okviru navedene dionice. Hrvatske vode investiraju dva milijuna kuna, Grad Umag također dva milijuna kuna te Hrvatske ceste u iznosu od 13 milijuna kuna. Predviđa se trajanje radova od pet mjeseci, a o regulaciji prometa za vrijeme navedenih radova građani će pravovremeno biti obaviješteni, istaknuo je Bassanese.

''Smart city – Green city'' uključuje i plinofikaciju grada. U Novigradskoj ulici u tijeku su radovi u kojima se spaja naselje Vrh na plinsku mrežu grada te se uređuje dio same Novigradske ulice u kojoj će biti nogostup od gradskog groblja do naselja Vrh. Plinara Pula i Grad Umag su investitori, a kraj radova je predviđen za sredinu studenog.

Plinofikacija Komunele

Priprema se i nastavak plinofikacije naselja Komunela na trasi od dječjeg vrtića Bambi u Jadranskoj ulici, do rotora u Zemljoradničkoj ulici. Nakon toga radovi će se nastaviti u svim ostalim ulicama naselja Komunela sve do kraja 2016. godine.

- Jedna od većih investicija ove godine odnosi se na rekonstrukciju Ulice Dante u samom centru grada. Početak radova planiran je za kraj studenog 2015. godine, a rekonstruirat će se vodovod, plin, kanalizacija, fekalna i oborinska kanalizacija, javna rasvjeta, DTK, te će se pripremit sve  da HEP može niskonaponske mreže iz zraka, odnosno fasade spustiti pod zemlju. Ujedno je u planu uređenje parkirališta u ovoj ulici. Radovi će se izvoditi u dijelu od Trga Marije i Line pa do pošte, a u navedenom će razdoblju promet kroz Trgovačku ulicu biti dvosmjeran. Investitor su Grad Umag, Istarski vodovod Buzet i 6. Maj, a sufinanciran je od strane Hrvatskih voda. Radovi će potrajati do Uskrsa 2016. godine, rekao je gradonačelnik.

U naselju Finida u tijeku su radovi na postavljanju ''pametnog'' semafora, koji reagira na prekoračenje dozvoljene brzine, te utječe na povećanu sigurnost prometovanja navedenom dionicom. Iza Ispostave Hitne medicinske službe Umag uređuje se postojeće parkiralište u sklopu pojačanog održavanja prometnica.

Nedavno je završila izgradnja fekalnog kolektora Fratrici-Murine  koju je izvršio 6.Maj. Buduća kanalizacijska mreža naselja Fratrici spojit će se sa postojećim kolektorom naselja Murine, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima EIB/CEB banke u iznosu od 90 posto vrijednosti radova, dok se ostalih 10 posto financiralo vlastitim sredstvima.

Javna rasvjeta

Na cijelom području Umaga postavljena je javna rasvjeta u svrhu povećanja sigurnosti kretanja kroz grad. Tako je javna rasvjeta izgrađena u Murinama, Svetom Ivanu, Boroziji, Vižintinima, Vardici, Svetom Vidu, Vilaniji te se trenutno postavlja rasvjeta u Šainima. Između ostalog, planira se postavljanje javne rasvjete i u naselju Fratrici, Ulici E.Miloša i na Novoj obali.

- Cilj je da Umag nikad ne stagnira i zato kontinuirano i dosljedno ulažemo u gradsku infrastrukturu, naglasio je Vili Bassanese. (Tea GRGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter