Nakon sanacije Veli Brijun sutra redovno za Brijune

Oštećenje na nadvodnom dijelu broda (D. ŠTIFANIĆ)
Oštećenje na nadvodnom dijelu broda (D. ŠTIFANIĆ)

 

Sanacija putničkog broda Veli Brijun, koji je u utorak navečer pramcem udario u mol na Velom Brijunu, do sutra bi trebala biti završena i tijekom dana bi trebao nastaviti s uobičajenom plovidbom na liniji između Fažane i otočja Brijuni. Do nezgode je došlo, saznajemo iz Lučke kapetanije, zbog kvara na komandama, točnije zbog pucanja sajle.

Prema riječima Vesne Danko Klunić, glasnogovornice Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, brod, koji je vlasništvo ustanove, udario je u obalu te je zbog toga nastalo malo udubljenje.

- Prijavili smo nesreću, serviseri su bili na brodu, no šteta nije velika. Nema ozlijeđenih putnika, kojih je u trenutku nesreće bilo malo, niti članova posade jer je brod udario malom brzinom. Nije došlo ni do istjecanja goriva pa šteta nije velika, rekla je Danko Klunić.

Budući da je brod danas zbog popravka bio izvan pogona, izletnike iz Fažane i s Velog Brijuna prevozio je zamjenski brod Brijunka. Oštećeni brod, koji je bio privezan na molu na otoku, pregledali su predstavnici Pomorske policije, Lučke kapetanije i Hrvatskog registra brodova.

- Brod je udario u mol, a šteta je mala i ne predstavlja opasnost za plovidbu. Stoga neće biti zabrane plovidbe, nego će brod normalno prometovati čim šteta bude sanirana, rekao nam je pulski lučki kapetan Lucio Toffetti. Uslijed tehničkog kvara, dodao je, pukla je čelična sajla na komandama pa se brod nije prilikom pristajanja mogao okrenuti na krmu i zabio se u mol.

- Došlo je do oštećenja samo na nadvodnom dijelu pa će brod nakon sanacije odmah nastaviti s plovidbom, rekao je Toffetti.

Izletnički putnički brod Veli Brijun, investicija koja je bila procijenjena na 16 milijuna kuna, izgrađen je u šibenskom remontnom brodogradilištu NCP i pušten u plovidbu prije dvije godine. Čelični brod dug je 29,8 i širok osam metara, ima dvije palube te je projektiran za prijevoz 398 putnika. (P. LUKEŽ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter