Nakon restauracije i sanacije kule na red će doći gradska loža

Kula je u suvlasništvu nekoliko osoba i Grada Novigrada
Kula je u suvlasništvu nekoliko osoba i Grada Novigrada

U tijeku su radovi na temeljitoj restauraciji i sanaciji kule na novigradskoj Porporeli, a koja datira iz razdoblja renesanse, po svoj prilici iz 15. stoljeća. Ona je nekad bila dio gradskog fortifikacijskog sustava, a danas svjedoči o granicama bedema unutar kojih je bio smješten srednjovjekovni Novigrad. Sanacija i restauracija su u veljači natječajem povjereni žminjskom Kapitelu. U prvoj fazi radova provedeno je građevinsko i restauratorsko sondiranje, a slijede građevinski radovi na samoj restauraciji kule, koji predviđaju zamjenu oštećenih kamenih blokova, fugiranje, čišćenje kamenog plašta od nestabilne žbuke, raslinja i humusa, čišćenje kruništa kule od betona i nestabilnog kamena, injektiranje nestabilnih zidova hidrauličnim mortom, uređenje ostataka krušne peći, izradu odvoda te demontažu nekvalitetno zidanih dijelova zida, na raznim mjestima, po uputi i odluci konzervatora. Završetak radova predviđen je za svibanj ove godine.

Za izradu projektne dokumentacije i fotogrametriju iz gradskog proračuna dosad je izdvojeno 45.000 kuna. Građevinski radovi na sanaciji i restauraciji procijenjeni su pak na oko 180.000 kuna. Od tog iznosa Grad Novigrad je u proračunu za 2017. osigurao 23.000 kuna, a s 30.000 kuna projekt sanacije kule pomogla je Istarska županija dok će talijanska Regija Veneto projekt sufinancirati s oko 130.000 kuna.

Iz Grada najavljuju da sada slijedi temeljita restauracija i sanacija gradske lože iz 16. stoljeća, a koja će biti vraćena u vlasništvo Grada. Inače, kula je u suvlasništvu nekolicine fizičkih osoba i Grada Novigrada. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter