Nakon požara Pazinci se pitaju jesu li sigurni

 Dim nad Pazinom (A. DAGOSTIN)
Dim nad Pazinom (A. DAGOSTIN)

Sjednica pazinskog gradskog vijeća, razumljivo, nije mogla proteći bez pitanja o nedavnom velikom požaru koji je buknuo u Industrijskoj zoni Pazinka I. Potpredsjednik vijeća Renato Kalac pitao je gradonačelnika Renata Krulčića koliko su Pazin i njegovi građani sigurni u slučaju možebitnog sličnog događaja u skladištu tvrtke Ecooperativa, koja se na istoj lokaciji bavi skladištenjem raznih vrsta opasnog otpada.

"Požar koji je 17. rujna 2012. buknuo u skladištu tvrtke Brati Ritoša izazvao je velike materijalne štete, što dokazuje koliko smo ranjivi i koliko malo treba da nastane velika nesreće ili katastrofa", pojasnio je Kalac. Dodao je da je zahvaljujući pravodobnom angažmanu žurnih i nadležnih službi ovaj događaj ostao na razini velikog požara i nije prerastao u nesreću. Ovo nameće pitanje stvarne razine sigurnosti i zaštite građana, materijalnih i kulturnih dobara te okoliša.

Kalca zanima i kolike su ukupne količine, koje vrste i kategorije opasnog otpada uskladištene na zapadnom ulazu u Pazinsku kotlinu, neposredno uz zaštićeni krajolik Pazinske jame i vodotok Pazinčice. Jesu li ukupne snage zaštite i spašavanja grada opremljene, obučene i uvježbane za postupanje u slučaju eventualnog nastanka akcidenta bilo koje vrste u tom skladištu te provode li se vježbe unutar tvrtke, javne vježbe sa snagama Zaštite i spašavanja građana i tomu slično.

Martina Čotara zanimale su reperkusije vezane za emisiju dima i svih toksičnih tvari, ali i ostalih negativnih posljedica s obzirom na to da u Pazinki postoje skladišni prostori s opasnim kemikalijama. Stoga je gradonačelnika pitao: "Smatrate li da postoji potencijalna opasnost i može li se spriječiti?". Valtera Milohanića zanima je li obavljena analiza tla i je li poznato koliko je požar naštetio zemlji.

Gradonačelnik Krulčić ispričao se što neće usmeno u potpunosti odgovoriti na ova kompleksna pitanja pa je obećao potpunije pismene odgovore. Najprije je zahvalio svima, a posebno vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju požara.

- Grad Pazin je zadužen za zaštitu i spašavanje, ali nema ovlasti niti zaduženja za izdanje dozvola za djelatnosti koje se odvijaju na području Pazinke. Spomenutoj tvrtki, inspekcijama, Ministarstvu zaštite okoliša i drugim nadležnim institucijama Grad je još 2007. slao dopise o tome da joj na ovom prostoru nije mjesto. Odradili smo cijeli niz poslova pa i prosvjeda pred tvrtkom da upozorimo javnost na opasnost koja prijeti građanima Pazina.

Ovo nije samo opasnost za Pazin, već i dio županije jer se ta tvrtka nalazi u drugoj vodozaštitnoj zoni. Ako smo zrelo društvo, tvrtke kao što je Ecooperativa su potrebne jer ono što sakupljaju u protivnom bi završilo u prirodi ili na nelegalnim odlagalištima otpada, zahvaljujući takvim tvrtkama opasan otpad se sigurno zbrinjava. Zato smo joj prodali zemljište u Poslovnoj zoni Ciburi II gdje će se graditi nova transfer-stanica sa svim osiguravajućim mjerama zaštite da bi se rizik sveo na najmanju moguću mjeru, odgovorio je Krulčić.

Još uvijek, kaže, ne raspolaže informacijama o rezultatima analize tla, jedino što zna je da je na požarištu u Pazinki I bila inspekcija zaštite okoliša i da je naložila analizu tla i emisiju plinova u zraku. To je obaveza vlasnika, naveo je, a Grad još nema povratne informacije niti obavijesti o rezultatima analiza. (Mirjan RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter